Babka ziemniaczana z mięsem

Babka ziemniaczana z mięsem to oczywiście jeden z przepisów ręcznie spisany na kartce przez moją mamę. Byłam ciekawa tego przepisu i w sobotę moje chłopaki mieli okazję po raz pierwszy zjeść tą potrawę w moim wykonaniu i jak się potem okazało, najstarszy mężczyzna mojego życia jadł taką potrawę po raz pierwszy w życiu. Moja mama dość często ją przygotowywała – inna wersja mięsa mielonego z ziemniakami. Trochę czasu „poświęciłam” na przygotowanie babki, ale efekt końcowy zaskoczył wszystkich – łącznie ze mną, bo ją pamiętałam jak wyglądała już na talerzu 🙂

Jak nazwa wskazuje Babka ziemniaczana z mięsem, powinna być upieczona w brytfance na babki – tyle, że moja okazała się za mała i musiałam posiłkować się jeszcze jedną brytfanką. Użyte przeze mnie brytfanki miały wymiary: brytfanka na babkę – średnica 18cm, brytfanka druga 8cm x 18cm.

Składniki na: Babka ziemniaczana z mięsem

  • 1kg ziemniaków,
  • 2 średnie cebule,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 300g mięsa wołowego,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony.

Sposób przygotowania: Babka ziemniaczana z mięsem

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.

Mięso mielone wrzucamy do wody i gotujemy – można dodać odrobiny soli i pieprzu.

Cebulkę drobno siekamy na podsmażamy na oliwie na patelni, ważne by się zeszkliła a nie przypaliła. Gdy będzie gotowa, zdejmij patelnię z ognia i odstaw na bok.

Gdy ziemniaki będą ugotowane, odparowujemy je na małym ogniu przez kilka minut, co chwila wstrząsając nimi by nie przywarły do dna garnka. Następnie przecieramy ziemniaki przez sitko lub prasę lub przepuszczamy przez maszynkę – ja maszynki nie mam – do wszystkiego używam blendera i zawsze świetnie się sprawdza.

Gdy blendowałam ziemniaki dodałam oba żółtka.

Następnie ubiłam na sztywno pianę z białek i dodałam do ziemniaków wraz z solą i pieprzem i delikatnie acz dokładnie wymieszałam łyżką.

Ziemniaki odstawiamy na bok. Odcedzamy ugotowane mięso mielone i mieszamy z usmażoną wcześniej cebulą i 3 łyżkami śmietany i oczywiście doprawiamy solą i pieprzem.

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.

Wybrane formy do pieczenia smarujemy masłem od środka i obsypujemy bułką tarą. Następnie nakładamy połowę masy ziemniaczanej, na wierzch kładziemy całą masę mięsną i przykrywamy drugą połową masy ziemniaczanej. Tak przygotowaną formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 45 minut. Jak z wierzchu ziemniaki zaczną się mocno rumienić to oznacza, że czas wyjąć babkę z pieca.

Smacznego!

Polecam przepis na surówki, które będą pasować do powyższego przepisu i inne dania obiadowe:

Surówka z marchewki z chrzanem
Surówka z marchewki z chrzanem
Surówka z selera naciowego
Surówka z selera naciowego
Kopytka ziemniaczane nadziewane mięsem
Kopytka ziemniaczane nadziewane mięsem

 

 

 

 

 


Jeżeli podobają Ci się nasze przepisy, możesz nas wesprzeć, przekazując darowiznę. Dziękujemy!


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Komentarz Dodaj

  1. Karolina pisze:

    Świetny przepis, babka wygląda bardzo apetycznie!

Dodaj komentarz