Masło czosnkowe

Pierwszy raz masło czosnkowe jadłam około 10 lat temu i co najśmieszniejsze to przygotowała go Dunka na wigilię firmową w której uczestniczyli ludzie kilku europejskich narodowości – ja wtedy przyniosłam sałatkę z ananasem na słodko a kolega sałatkę z makaronem na ostro :). Tego wieczora, każdy przyniósł to, co szybko mógł przyrządzić.

Szukając pomysłu na nietypowe śniadanie w niedzielę, kiedy to zawsze jadamy jajka pod jakąkolwiek postacią (znalazłam i przygotowałam Omlet po Alpejsku) natrafiłam przepis na masło czosnkowe i przygotowałam małą salaterkę tego specjału – u Nas w domu uwielbiamy czosnek i zawsze lubimy przesadzać z jego ilością 🙂 Czosnek jest ciężko strawny, ale jego główną zaletą to fakt, iż jest najlepszym i najtańszym antybiotykiem dostępnym na rynku w naturalnej postaci.

Masło czosnkowe jest proste w przygotowaniu i wraz z odrobiną zieleniny świetnie wkomponuje się na każdej kanapce pod serem, wędliną czy warzywem.

Masło czosnkowe można wykorzystać także do smażenia zamiast zwykłego masła – łączenie cebuli z czosnkiem nie jest złym pomysłem, należy jednak uważać by czosnek się nie przypalił.

Składniki na: Masło czosnkowe

  • 100g masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
  • przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony,
  • opcjonalnie pęczek świeżej natki pietruszki.

Sposób przygotowania: Masło czosnkowe

Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy.

Sól, pieprz czarnyświeżo mielony i natkę wraz z czosnkiem mieszamy z masłem – ja użyłam do tego blendera.

Można także dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.

Tak przygotowane i wymieszane masło odstawiamy do lodówki by stężało.

Jeżeli nie chcecie się męczyć z twardym masłem, możecie użyć margarynę – ale Ci, którzy nie jedzą margaryny mogą czuć się rozczarowani smakiem.

Smacznego!

Polecam przepisy na inne dodatki:

Pasta paprykowo-pomidorowa z orzechami
Pasta paprykowo-pomidorowa z orzechami
Pasta jajeczna z tuńczykiem
Pasta jajeczna z tuńczykiem
Masło z avocado
Masło z avocado

 

 

 

 

 


Jeżeli podobają Ci się nasze przepisy, możesz nas wesprzeć, przekazując darowiznę. Dziękujemy!


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz