Ciasto biszkoptowe

Ciasto biszkoptowe zna każdy i prawie każdy je lubi lub uwielbia. Zwykłe lub tradycyjny przepis na ciasto biszkoptowe urozmaiciłam dodając kakao – dzięki temu uzyskałam ciasto biszkoptowe waniliowo-kakaowe, dwukolorowe i dwu smakowe ciasto. Podany przepis wystarcza pod brytfankę o wymiarach ok.12 cm na 24 cm – czyli jeden wieczór z moimi chłopakami 🙂

Pamiętajcie że od jajek zależy jakość ciasta i kiedyś były tylko jaka klasy 1 lub 0, tak więc warto zaopatrzyć się w dobre jakościowo jajka i oleju roślinnego do pieczenia (nie do smażenia, nie może to też być olej z pestek winogron lub inny tego typu, wystarczy zwykły olej roślinny).

Składniki na: Ciasto biszkoptowe

  • 4 jajka,
  • 150 g cukru,
  • 125 ml oleju roślinnego do pieczenia,
  • 150 g mąki pszennej najlepiej przeznaczonej do ciast biszkoptowych,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka kakaa

Sposób przygotowania: Ciasto biszkoptowe

Zanim przystąpicie do miksowania należy przygotować odmierzone wszystkie składniki – ja nawet ustawiam je w kolejności dokładania do miksowania. Zawsze także przesiewam mąkę od razu z proszkiem do pieczenia.

Oddzielamy białka jajek od żółtek i ubijamy je na sztywna pianę i dalej miksując dodajemy pojedynczo żółtka.

Nie przerywając miksowania dodajemy oddzielnie cukier, olej a na końcu mąkę wymieszaną i przesianą z proszkiem do pieczenia.

Do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy połowę przygotowanego ciasta a do drugiej połowy dodajemy kakao i miksujemy na niskich obrotach.

Przelewamy drugą połowę ciasta do białej części i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy przez około 35 minut.

Po upieczeniu i ostudzeniu zawsze posypuję cukrem pudrem, czasem ubijam także świeżą bitą śmietanę i nią ozdabiam talerz z ciastem biszkoptowym.

Smacznego!

Polecam inne przepisy na słodkości:

Waniliowe ciasto z jabłkiem
Waniliowe ciasto z jabłkiem
Ciasto daktylowe z melasą
Ciasto daktylowe z melasą
Jabłka zapiekane z imbirem i cynamonem
Jabłka zapiekane z imbirem i cynamonem

 

 

 

 

 


Jeżeli podobają Ci się nasze przepisy, możesz nas wesprzeć, przekazując darowiznę. Dziękujemy!


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz