Buraki zasmażane na słodko

Każdy z nas miał okazję kiedyś choć raz zjeść buraki zasmażane. Ja i mój starszy syn uwielbiamy je i gdyby nie fakt że barwią na czerwono to zapewne częściej bym je przygotowywała. Najczęściej przygotowuję je jako dodatek do bitek wołowych, kurczaka zapiekanego a czasami do kotletów schabowych. Buraki zasmażane można także podać jako dodatek do kopytek ziemniaczanych.

Na rynku pojawiły się już ugotowane i obrane buraki – przetestowałam je i jednak preferuję mieć osobisty wpływ na to jak przygotowywany jest posiłek od jego samego początku i nigdy więcej nie skorzystam z półproduktów – buraki podczas smażenia zmieniły kolor na brązowe a smak nie był taki sam jak wcześniej przygotowywanych buraków.

Składniki na: Buraki zasmażane na słodko

  • około 1kg buraków
  • jedna łyżka mąki
  • jedna łyżka słoniny lub smalcu – można zastąpić masłem (nie margaryną)
  • trzy łyżki śmietany 18%
  • ocet winny
  • cukier
  • przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie: Buraki zasmażane na słodko

Po zakupie buraków jeżeli ich nie przygotowuje od razu to wkładam je do lodówki – tam mogą poleżeć nawet kilka dni bez utraty wody – nie wysuszają się.

Przygotowania rozpoczynam od dokładnego wyszorowania buraków – gdy buraki są bardzo zabrudzone to używam do tego druciaka. Następnie odcinam długie ogonki i układam na dnie garnka – zawsze wybieram szeroki garnek, by wszystkie buraki leżały na dnie – zalewam wodą tak by zakryła buraki i gotuję je około godziny. Zanim zdejmę je z kuchenki sprawdzam czy są miękkie, tj. ugotowane.

Po ugotowaniu buraków, wyjmuję je z garnka i odkładam na talerzu. Odczekuję około 10 – 15 minut i w gumowych rękawiczkach na rękach, nożykiem obieram ze skórki – gdy obieramy je póki są ciepłe skórka bardzo ładnie odchodzi.

Po obraniu ścieram buraki na tarce z najmniejszymi oczkami.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło, smalec lub słoninę) i wsypuję mąkę robiąc z niej zasmażkę – należy dokładnie wymieszać. Następnie dodajemy buraki i dokładnie mieszamy z mąką.

Następnie dokładamy śmietanę, cukier – na kilo buraków dodaję dwie czubate łyżeczki cukru, płaską łyżeczkę soli i pieprz czarny świeżo mielony oraz jedną łyżeczkę octu. Wszystko dokładnie mieszam, przykrywam pokrywką, zmniejszam moc pod patelnią i pozwalam by buraki przeszły smakiem przypraw a ocet odparował. Jeżeli pomylicie się i dodacie za dużo octu należy dłużej podsmażać buraki aż przestaniecie wyczuwać ocet.

Smacznego!

Polecam przepisy na dania do których można podać buraki zasmażane:

Bitki wołowe
Bitki wołowe
Domowe kopytka ziemniaczane
Domowe kopytka ziemniaczane
Kiełbasa z cebulką i opiekanymi ziemniakami
Kiełbasa z cebulką i opiekanymi ziemniakami

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz