Omlet zapiekany z mięsem

Omlet zapiekany z mięsem do ciekawa propozycja podania pożywnego śniadania lub ciepłej przekąski dość sytej. Za pierwszym razem gdy przygotowywałam omlet zapiekany z mięsem przygotowałam go na śniadanie w niedzielę (jajka pod każdą postacią), ale świetnie też nadaje się na lunch lub wczesną kolację.

Składniki na: Omlet zapiekany z mięsem

  • 8 jajek
  • cztery łyżki czystej śmietany 18% (bez dodatków) lub mleka
  • olej
  • około 200g szynki lub kiełbasy
  • cztery łyżki ketchupu
  • posiekana natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony

Przygotowanie: Omlet zapiekany z mięsem

Pracę nad omletem rozpoczęłam od przygotowania farszu. Za każdym razem przygotowuję farsz z szynki, tak więc szynkę wraz z ketchupem i posiekaną natką pietruszki wrzuciłam do niedużej miski i użyłam blendera. Tak przygotowany farsz odstawiłam na bok.

Następnie jajka wbiłam do garnka, dodałam śmietankę i doprawiłam solą i pieprzem czarnym świeżo mielonym i wymieszałam mikserem na jednolitą masę.

Na patelni rozgrzałam olej – w przypadku mojej rodziny zawsze przygotowuję dwie większe patelnie i dwie mniejsze i jednocześnie przygotowuję cztery omlety – i podzieliłam przygotowane ciasto na patelnie. Ogień pod patelniami był nastawiony na 3 z 6-cio stopniowej skali i powoli omlety się zapiekały. Ważne by nie mieszać omletów podczas smażenia – musi usmażyć się jak naleśnik.

Gdy omlet od spodu był podsmażony na wierzch nałożyłam farsz – po środku omleta układamy farsz w jednej linii – a następnie za pomocą widelca i łopatki drewnianej oba brzegi omleta zawinęłam do środka i przewróciłam go.

Na patelni pozostawiłam go jeszcze na maksymalnie jedną minutę i zdjęłam z patelni.

Ważne by omlety podawać na ciepło.

Smacznego!

Polecam inne przepisy:

Angielskie śniadanie
Angielskie śniadanie
Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana
Kiełbasa z cebulką i opiekanymi ziemniakami
Kiełbasa z cebulką i opiekanymi ziemniakami
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz