Słodkie domowe bezy

Większość z nas pamięta (kto urodził się najpóźniej pod koniec lat ’70) jak na półkach sklepowych był ocet i ….bezy. Pamiętam jak na własne życzenie stawałam w kolejce po mięso a moja mama jak przychodziła to przynosiła torebkę bez – chyba dlatego właśnie stawałam w tych kolejkach z komiksem pod ręką – dla tych słodkich bez. Często wspominałam ten smak z dzieciństwa i obawiałam się, że gdy je przygotuję samodzielnie to moje wspomnienie się rozczaruje. W zeszły weekend podjęłam się tego zadania i przygotowałam słodkie domowe bezy – nie rozczarowałam się, a moje dzieci i syn koleżanki zajadali się nimi tak jak ja gdy byłam w ich wieku.

Z podanych ilości wyszło mi 36 bez o różnej wielkości. Największa miała średnicę 3cm 🙂

Składniki na: Słodkie domowe bezy

Przygotowanie: Słodkie domowe bezy

Jeżeli nie macie gotowych białek, to zagotujcie wodę i oblejcie jajka wrzątkiem – podczas oddzielania białek od żółtek łatwiej się to robi aniżeli z jajek które są w temperaturze pokojowej lub z lodówki.

Piekarnik nastawiłam na grzanie 140˚C – piekarnik mam z termoobiegiem, gdy nie macie termoobiegu to piekarnik nastawcie na temperaturę około 160˚C.

Cukier puder przesiałam przez sitko i wymieszałam z cukrem waniliowym.

Następnie ubiłam białka na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodałam cukier puder z cukrem waniliowym.

Ubijałam do momentu aż piana lśniła.

Blachy (potrzebowałam dwie blachy) wyłożyłam papierem do pieczenia i nałożyłam całą masę do torebki z grubszej folii. Następnie odcięłam jeden róg (około 1 cm) i przez tą dziurkę wyciskałam masę na bezy.

Pierwsze pieczenie trwało 20 minut i temperaturę obniżyłam do 120C i zapiekałam kolejne 20 minut.

Po upieczeniu pozostawiłam bezy w wyłączonym piekarniku przez około 30 minut. Po tym czasie bezy były kruche.

Po wyjęciu z piekarnika ułożyłam na talerzu by ostygły a następnie przełożyłam do słoika na ciastka.

Moje chłopaki wraz z synem koleżanki wszystkie bezy zjedli wciągu jednego popołudnia, tak więc wspomnienie z dzieciństwa – słodkie domowe bezy się udały!

Smacznego!

Polecem inne przepisy na desery:

Szybki sernik
Szybki sernik
Jabłka w kremie budyniowym
Jabłka w kremie budyniowym
Jabłka zapiekane z imbirem i cynamonem
Jabłka zapiekane z imbirem i cynamonem
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Dodaj komentarz