Budynie, twarożki, śmietanki, serki – z dodatkiem owoców można wyczarować zawsze ciekawy deser i tak podczas jednych z weekendowych czarów powstał mój deser: borówki w kremie twarogowym. Co kilka dni kupuję różnego rodzaju owoce typu maliny, borówki, jagody – tym razem podczas podejmowania decyzji tuż przed półką padło na borówki. Przepis bardzo szybki – zajęło mi to niecałe 10 minut, a zazwyczaj każdy z Nas ma w domu składniki do tego rodzaju deseru.
Przygotowanie takiego deseru jest lepszym pomysłem i rozwiązaniem na przekąskę dla dzieci, aniżeli kupno serka z wszelkiego rodzaju sztucznymi dodatkami, aromatami identycznymi z naturalnymi czy też zagęszczaczami. Warto poświęcić 10 minut i przygotować Naszym pociechom deser samemu i byc świadomym użytych składników.
Jeżeli nie macie borówek to nic straconego – możecie ten deser przygotować z każdym owocem jakim tylko lubicie i macie go pod ręką.
Z podanych składników wyszło mi dwie mniejsze miseczki na desery.
Składniki na: Borówki w kremie twarogowym
- około 100g borówek
- 200g twarogu – ja użyłam twaróg do serników (już zmielony przez producenta)
- 2 łyżek cukru
- 3 łyżki słodkiej śmietanki
- dwie łyżeczki cukru waniliowego
- jedno jajko
Przygotowanie: Borówki w kremie twarogowym
W pierwszej kolejności myjemy borówki i jeżeli któraś ma ogonek to oczywiście wszystkie odrywamy. Po umyciu odstawiamy na bok – będą nam służyły do obsypania deseru z wierzchu.
Rozdzielamy żółtko od jajka – jeżeli chcecie by łatwiej je rozdzielić to wystarczy przed rozbiciem skorupki oblać jajko wrzątkiem.
W następnej kolejności łyżką ucieramy na pulchną masę twaróg ze śmietaną, żółtkiem i dwoma łyżkami cukru.
Białko ubijamy na sztywną pianę i pod koniec miksowania dosypujemy cukier waniliowy.
Wymieszany twaróg łączymy z ubitym białkiem i dokładnie lecz delikatnie mieszamy.
Tak oto przygotowany deser przekładamy do salaterek i z wierzchu obsypujemy borówkami.
Słodyczożercy mogą obsypać z wierzchu deser przetartym przez sitko cukrem pudrem.
Smacznego!
Polecam przepisy na inne desery:


