Słodki sos marchewkowy

Słodki sos marchewkowy był dodatkiem do jednego z ostatnich obiadów – kopytek ziemniaczanych nadziewanych mięsem. Według notatek mojej mamy sos ten jest świetnym dodatkiem do potraw z drobiu, ryb i zrazów. By sos był słodki marchewki też muszą być słodkie – tak więc upewnijcie się jaką marchew będziecie dodawać do sosu.

Składniki na: Słodki sos marchewkowy

  • dwie duże marchewki
  • jedna małapietruszka
  • jedna cebula
  • cztery pieczarki
  • pół szklanki przecieru pomidorowego
  • jedna szklanka słodkiej śmietany
  • jedn łyżeczka mąki
  • przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony

Przygotowanie: Słodki sos marchewkowy

Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w cienkie paseczki.

Pieczarki myjemy i także kroimy cienkie paseczki.

Cebulę myjemy i siekamy w drobną kosteczkę.

Na patelnię lub do rondla wkładamy masło i po rozpuszczeniu wrzucamy najpierw cebulę i szklimy ją.

Następnie dorzuciłam resztę warzyw (marchew, pietruszkę i pieczarki) i podlałam odrobiną wody by je poddusić. Dusiłam pod przykryciem aż marchew wraz z pietruszką będą miękkie przy czym dość często mieszałam i w razie konieczności można dodać trochę wody – nie należy używać dużo wody by sos nie był zbyt rzadki.

Pod koniec duszenia dodałam pół szklanki przecieru pomidorowego i dokładnie wymieszałam.

Doprawiłam solą i pieprzem czarnym świeżo mielonym i znów dokładnie wymieszałam.

Następnie śmietanę wymieszałam z mąką – użyłam trzepaczki by nie było grudek.

Wymieszaną śmietanę z mąką dolałam do sosu w rondlu ciągle mieszając i pozwoliłam by sos się delikatnie zagotował.

Ciepłym sosem oblewamy danie mięsne i można podawać do stołu.

Smacznego!

Polecam inne sosy do mięs:

Sos pomidorowy
Sos pomidorowy
Sos curry
Sos curry
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *