Pikantna surówka z paluszków krabowych

W kuchni mojej mamy nigdy nie było owoców morza i zapewne dlatego dopiero teraz odkrywam uroki smaku owoców morza. Pamiętam gdy byłam nastolatką i w sklepach pojawiały się pierwsze produkty z owoców morza to z ochotą je próbowałam i już wtedy polubiłam paluszki krabowe, lecz dopiero niedawno skosztowałam surówki z paluszkami krabowymi, która okazała się rewelacyjna.

Składniki na: Pikantna surówka z paluszków krabowych

  • jedno opakowanie paluszków krabowych, tj. około 200g
  • jedna puszka kukurydzy
  • jedna papryka czerwona
  • zielone liście kruchej sałaty lub botwinka
  • dwa większe surowe buraki
  • majonez
  • śmietana
  • jeden duży ząbek czosnku
  • jedna papryczka chili
  • przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony, mild chili

Przygotowanie: Pikantna surówka z paluszków krabowych

Przygotowanie surówki jest proste w miarę szybkie.

Przygotowania rozpoczynamy od odcedzenia kukurydzy z puszki.

Do średniej miski wrzucamy liście sałaty lub botwinkę – ja kupuję gotową mieszankę poszatkowanych w cienkie paski buraki z liśćmi botwinki – jeżeli takowej nie znajdziecie, to wybierając zielone liście kierujcie się by były kruche, ale nie wybierajcie pekińskiej – lepsza będzie gotowa mieszanka zielonych sałat.

Jeżeli macie gotowe poszatkowane buraki to mniej pracy, jeżeli natomiast będziecie sami szatkować buraki, to należy je obrać ze skórki i poszatkować w cienkie długie paski.

Do miski z liśćmi i burakami dorzucamy odcedzoną kukurydzę.

Paprykę oczyszczamy z gniada z nasionami i szatkujemy w mniejszą kostkę i dorzucamy do miski.

Papryczkę chili siekamy w drobną kosteczkę – jeżeli nie lubicie bardzo ostrych smaków to przed poszatkowaniem papryczki oczyśćcie ją z nasion i poszatkujcie samą papryczkę i dorzućcie do miski.

Następnie najwięcej pracy zajmie nam przygotowanie paluszków krabowych – możecie je porwać na cienkie paski lub też poszatkować jak buraki- cienkie długie paseczki i wrzucamy na wierz do miski.

Teraz zajmiemy się przygotowaniem sosu do surówki: do salaterki lub mniejszej miski wkładamy cztery płaskie łyżki majonezu i tyle samo śmietany. Dorzucamy do tego wyciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy do miski z majonezem i śmietaną. Następnie dodajemy sól i pieprz świeżo mielony i dokładnie mieszamy i polewamy z wierzchu surówkę.

Możecie surówkę wymieszać z sosem lub też zostawić ją na wierzchu surówki.

Surówkę należy najlepiej zjeść tego samego dnia, najpóźniej dnia następnego. Buraki puszczą sok, sałata / botwinka nasiąknie wilgocią i będzie miękka – przez co surówka utraci cały swój urok kruchych warzyw.

Smacznego!

Polecam inne kruche surówki:

Surówka z ogórka, papryk i rzodkiewki
surówka-z-ogórka-papryki-rzodkiewki
Surówka z marchewki z chrzanem
Surówka z marchewki z chrzanem
Surówka z selera naciowego
Surówka z selera naciowego
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz