Ciasto daktylowe z melasą

Ciasto daktylowe z melasą zaciągnęłam z przepisów kuchni tureckiej i pomysł ten okazał się strzałem w dziesiątkę. Po raz pierwszy przygotowałam to ciasto na zeszłoroczne Bożenarodzenie i niestety w pierwszy dzień świąt musiałam go „dorabiać” gdyż w Wigilię został skonsumowany w pierwszej kolejności ze wszystkich słodkości jakie zagościły na stole świątecznym.

Składniki na: Ciasto daktylowe z melasą

  • 250g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek przegotowanej wody w temperaturze pokojowej
  • 120g cukru
  • jedno jajko
  • 120g masła
  • pół szklanki mleka
  • 4 łyżki miodu naturalnego
  • 2 łyżki melasy – jeżeli nie chcecie zastosować melasy dodajcie o 4 łyżki więcej miodu
  • 170g daktyli bez pestek
  • 80g orzechów włoskich
  • jedna cytryna
  • przyprawy: jedna łyżeczka cynamonu, jedna łyżeczka imbiru, jedna łyżeczka świeżo tartej gałki muszkatałowej

Składniki na posypkę:

  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki masła
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 50g orzechów włoskich
  • przyprawy: jedna łyżeczka cynamonu

lub można oblać ciasto polewą z prawdziwej czekolady – tutaj przepis

Przygotowanie: Ciasto daktylowe z melasą

Przygotowania należy rozpocząć od drobno posiekania orzechów włoskich – odzzielnie do ciasta i oddzielnie do polewy – jeżeli zdecydowaliście się przygotować ciasto z polewą z prawdziwej czekolady to do polewy także można dodać drobno posiekanych orzechów.

Następnie parzymy cytrynę i ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok z całej cytryny.

W rondelku na wolnym ogniu gotujemy daktyle z sokiem z cytryny i 6-cioma łyżkami wody. Gotujemy do czasu aż daktyle będą miękkie. Tak ugotowane daktyle miksujemy na gładką masą i odstawiamy na bok – masa daktylowa.

Następnie do mąki dodajemy proszek do pieczenia i przyprawy (imbir, cynamon i gałka muszkatałowa) i przesiewamy do miski i odstawiamy na bok.

W mniejszej misce ucieramy masło z cukrem na jasny puszysty krem i odstawiamy na bok.

W nowym rondelku grzejemy na średnim ogniu melasę, miód i mleko. Składniki grzejemy do czasu aż uzyskają płynną jednolit konsystencję.

Nastawiamy piekarnik na 180°C.

Następnie przystępujemy do łączenia poszczególnych składników: jajko, przesianą wcześniej mąkę z przyprawami i proszkiem do pieczenia, krem z cukru i masła, wymieszaną melasę z miodem i mlekiem, dorzucamy rozdrobnione orzechy i dokładnie mieszamy.

Połowę przygotowanego masła nakładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, nakładamy całą masę daktylową i na wierzch nakładamy drugą połowę ciasta.

Do nagrzanego piekarnika wstawiamy ciasto i pieczemy przez 45 minut.

Na 5 minut przed końcem pieczenia przystępujemy do przygotowania posypki: mieszamy wszystkie składniki na posypkę i gdy upłynie 45 minut obsypujemy nią wierzch ciasta i wstawiamy ponownie do piekarnika na około 15 minut. Najlepszym wyznacznikiem będzie widok bulgoczącej posypki – powinna zamienić się w polewę.

Jeżeli jednak zamiast posypki / polewy będziecie chcieli oblać ciasto polewą z prawdziwej czekolady – przygotujcie ją zfodnie z poniższą instukcją.

Gdy upłynie wyznaczony czas wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.

Gdy ciasto będzie ciepłe możecie wyjąć je z formy, zdjąć papier i dopiero teraz oblać polewą czekoladową – czyli najlepiej jest ją zacząć przygotowywać najwcześniej po upływie 30 minut od wyjęcia ciasta z piekarnika.

Smacznego!

Polecam inne przepisy na desery, ciasta….

Polewa do ciast z prawdziwej czekolady
Polewa do ciast z prawdziwej czekolady
Lekki piernik
Lekki piernik
Ciasto biszkoptowe
Ciasto biszkoptowe
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *