Ciasto daktylowe z melasą zaciągnęłam z przepisów kuchni tureckiej i pomysł ten okazał się strzałem w dziesiątkę. Po raz pierwszy przygotowałam to ciasto na zeszłoroczne Bożenarodzenie i niestety w pierwszy dzień świąt musiałam go „dorabiać” gdyż w Wigilię został skonsumowany w pierwszej kolejności ze wszystkich słodkości jakie zagościły na stole świątecznym.
Składniki na: Ciasto daktylowe z melasą
- 250g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek przegotowanej wody w temperaturze pokojowej
- 120g cukru
- jedno jajko
- 120g masła
- pół szklanki mleka
- 4 łyżki miodu naturalnego
- 2 łyżki melasy – jeżeli nie chcecie zastosować melasy dodajcie o 4 łyżki więcej miodu
- 170g daktyli bez pestek
- 80g orzechów włoskich
- jedna cytryna
- przyprawy: jedna łyżeczka cynamonu, jedna łyżeczka imbiru, jedna łyżeczka świeżo tartej gałki muszkatałowej
Składniki na posypkę:
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki masła
- 2 płaskie łyżki mąki
- 50g orzechów włoskich
- przyprawy: jedna łyżeczka cynamonu
lub można oblać ciasto polewą z prawdziwej czekolady – tutaj przepis
Przygotowanie: Ciasto daktylowe z melasą
Przygotowania należy rozpocząć od drobno posiekania orzechów włoskich – odzzielnie do ciasta i oddzielnie do polewy – jeżeli zdecydowaliście się przygotować ciasto z polewą z prawdziwej czekolady to do polewy także można dodać drobno posiekanych orzechów.
Następnie parzymy cytrynę i ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok z całej cytryny.
W rondelku na wolnym ogniu gotujemy daktyle z sokiem z cytryny i 6-cioma łyżkami wody. Gotujemy do czasu aż daktyle będą miękkie. Tak ugotowane daktyle miksujemy na gładką masą i odstawiamy na bok – masa daktylowa.
Następnie do mąki dodajemy proszek do pieczenia i przyprawy (imbir, cynamon i gałka muszkatałowa) i przesiewamy do miski i odstawiamy na bok.
W mniejszej misce ucieramy masło z cukrem na jasny puszysty krem i odstawiamy na bok.
W nowym rondelku grzejemy na średnim ogniu melasę, miód i mleko. Składniki grzejemy do czasu aż uzyskają płynną jednolit konsystencję.
Nastawiamy piekarnik na 180°C.
Następnie przystępujemy do łączenia poszczególnych składników: jajko, przesianą wcześniej mąkę z przyprawami i proszkiem do pieczenia, krem z cukru i masła, wymieszaną melasę z miodem i mlekiem, dorzucamy rozdrobnione orzechy i dokładnie mieszamy.
Połowę przygotowanego masła nakładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, nakładamy całą masę daktylową i na wierzch nakładamy drugą połowę ciasta.
Do nagrzanego piekarnika wstawiamy ciasto i pieczemy przez 45 minut.
Na 5 minut przed końcem pieczenia przystępujemy do przygotowania posypki: mieszamy wszystkie składniki na posypkę i gdy upłynie 45 minut obsypujemy nią wierzch ciasta i wstawiamy ponownie do piekarnika na około 15 minut. Najlepszym wyznacznikiem będzie widok bulgoczącej posypki – powinna zamienić się w polewę.
Jeżeli jednak zamiast posypki / polewy będziecie chcieli oblać ciasto polewą z prawdziwej czekolady – przygotujcie ją zfodnie z poniższą instukcją.
Gdy upłynie wyznaczony czas wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy ciasto będzie ciepłe możecie wyjąć je z formy, zdjąć papier i dopiero teraz oblać polewą czekoladową – czyli najlepiej jest ją zacząć przygotowywać najwcześniej po upływie 30 minut od wyjęcia ciasta z piekarnika.
Smacznego!
Polecam inne przepisy na desery, ciasta….


