Korzenna przyprawa

Korzenna przyprawa czyli domowa przyprawa piernikowa to podstawowy składnik do każdego piernika czy pierniczków. Każdy piernik powinnien zostać przygotowany z użyciem mieszanki korzennych przypraw. Dobry smak piernika zależy mieszanki przypraw korzennych – ja od kilku lat stosuję tę samą własnoręcznie przygotowaną mieszankę.

Składniki na: Korzenna przyprawa

  • 5 lasek cynamonu, tj. około 30g
  • 5 łyżeczek suszonego imbiru, tj. około 10g
  • 2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego, tj. około 5g
  • 2 łyżeczki wyłuskanych ziaren z kardamonu, tj. około 5g
  • półtorej łyżeczki całych goździków, tj. około 5g
  • 1 cała gałka muszkatałowa, tj. około 5g
  • 1/5 łyżeczki świeżego pieprzu czarnego w ziarnach, tj. około 1g
  • ziarna z wyłuskanej jednej gwiazdki anyżu, tj. około 1g

Przygotowanie: Korzenna przyprawa

Przygotowuję moździeż i po koleji wrzucam poszczególne przyprawy:

Gałkę muszkatałową ścieram na tarce z drobnym oczkiem.

Laski cynamonu układam na desce do krojenia (moja deska jest drewniana), przykrywam czystą ścierką kuchenną i przy pomocy tłuczka do mięsa rozdrabniam na mniejsze kawałki.

Nacinam delikatnie nożem kardamon i wyłuskuję ze środka ziarna – nigdy nie ważę, ale wyłuskuję z około 8 kardamonów ziarna.

Rozgniatam gwaizdkę anyży i wydłubuję z niej ziarna.

Wszystkie przyprawy wrzucam do moździeża i dokładnie mieszam i ugniatam.

Tak przygotowaną mieszankę korzennej przyprawy przekładam do słoiczka ze szczelnym zamknięciem i odstawiam do szafki – ważne by korzenną przyprawę przechowywać z dala od słońca.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz