Cukier waniliowy

Cukier waniliowy to nie to samo co cukier wanilinowy, który jest ogólnie dostępny w sklepach i żadko kiedy dokładnie czytamy napis na opakowaniu a tym bardziej często się zdarza, że wielu ludzi myśli iż cukier wanilinowy i waniliowy to samo. A jednak nie!

Cukier waniliowy jest produkowany z prawdziwej wanili, a że ta należy do drogich przypaw to producenci nauczyli ludzi stosować podróbkę czyli cukier wanilinowy.

Co to jest wanilina? Jak podaje Wikipedia: „Przemysłowo wanilina otrzymywana jest syntetycznie z gwajakolu oraz wyodrębniana z ługów powstających podczas produkcji papieru” – czy to brzmi smacznie?

Ponadto: „Podstawowym zastosowaniem waniliny jest wykorzystanie jej jako środka zapachowego w przemyśle spożywczym. Ponadto jest stosowana jako składnik perfum i kosmetyków oraz półprodukt w przemyśle farmaceutycznym.

Czy napewno powinniśmy do ciast dodawać coś co powstaje podczas produkcji papieru…?

Proponuję samemu przygotować prawdziwy cukier waniliowy – będzie smaczniejszy i naturalny.

Składniki na: Cukier waniliowy

  • jedna laska wanili
  • dwa kubki cukru

Przygotowanie: Cukier waniliowy

Cukier przesypujemy do słoika ze szczelnym zamknięciem.

Laskę wanili rozcinamy wzdłuż i wyskrobujemy czarne nasionka bezpośdednio do słoika z cukrem.

Dokładnie mieszamy.

Pozostałość w postaci lasek można pociąć na mniejsze kawałki i wcisnąć do słoika z cukrem.

Następnie zamykamy słoik i odstawiamy na około dwa tygodnie. Po tym czasie mamy gotowy najprawdziwszy cukier waniliowy, który można stosować do wszelkiego rodzaju wypieków.

Tak przygotowany cukier powinno się przechowywać w szczelnym słoiku nie dłużej aniżeli sześć miesięcy.

Smacznego!

Polecam inne porady:

Domowa przyprawa do pierników
Korzenna przyprawa
Polewa do ciast z prawdziwej czekolady
Polewa do ciast z prawdziwej czekolady
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz