Tradycyjny pyszny sernik

Przepisów na Tradycyjny pyszny sernik jest tak dużo jak przepisów na bigos świąteczny. Każda rodzina ma swoją wersję sernika: z bakaliami, ze skórką pomarańczową lub bez dodatków.

Każdy sernik ma jednak wspólny składnik – a mianowicie ser, natomiast kolejne składniki i ich proporcje są już różne.

Poniżej prezentuję przepis na sernik, który gościł na stole w moim domu nie tylko od święta, ale także i w dni powszednie: soczysty i puszysty – ideał.

Mój sernik przyozdobiony jest polewą z prawdziwej czekolady – przepis tutaj

Składniki na: Tradycyjny pyszny sernik

  • 1kg twarogu na sernik zmielonego lub do zmielenia
  • 250g cukru
  • 200g masła
  • jedno tradycyjne opakowanie budyniu waniliowego lub smietankowego, jeżeli takowego nie macie możecie użyć dwie łyżki mąki ziemniaczanej i jedną łyżkę cukru waniliowego
  • 4 duże jajka
  • jedna łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie bakalie: rodzynkii, kandyzowana skórka pomarańczowa – moje słodkości nie posiadają nigdy bakali, gdyż nie przepadam za nimi w ciastach
  • opcjonalnie: pół puszki masy kajmakowowej i pół puszki masy krówkowej (toffi)

Przygotowanie: Tradycyjny pyszny sernik

W pierwszej kolejności w większej misce ucieram masło z cukrem do czasu otrzymania puszystej i jednolitej masy.

Poniższe czynności wykonujemy ciągle miksując ciasto:

Dodaję same żółtka i cukier waniliowy – jeżeli nie używacie budyniu – dokładnie miksuję.

Następnie łyżkami (stopniowo) dodaję twaróg i ciągle miksuję.

Następnie dodaję proszek do pieczenia, budyń lub mąkę ziemniaczaną i dalej miksuję.

Jeżeli będziecie przygotowywać sernik z dodatkiem toffi i kajmaku, to należy podzielić masę serową na pół – połowę masy serowej przełóżcie do oddzielnej miski. Do jednej miski z masącserowącdodajcie masę kajmakową (połowę puszki) a do drugiej miski z masą serową dodajcie masę toffi (połowę puszki) i dokładnie wymieszajcie – zawsze używam miksera.

To też jest dobry moment by dodać bakalie i dokładnie wymieszać.

W oddzielnej misce ubijam na sztywno białka z odrobiną soli.

Jeżeli przygotowujecie sernik dwu-smakowy to połowę piany przekładam do jednej miski z kajmakową masą serową a drugą połowę przekładam do drugiej miski z toffi masą serową i delikatnie mieszam już łyżką drewnianą.

Jeżeli przygotowujecie tradycyjny sernik to przełóżcie całą pianę do miski z masą serową i delikatnie lecz dokładnie wymieszajcie łyżką drewnianą.

Piekarnik nastawiam na grzanie na 170C.

Brytfanki (moje mają wymiary: 20cm szerokości, 20cm długości i 7cm głębokości oraz druga: 10cm szerokości, 20cm długości i 7cm wysokości) wykładamy papierem do pieczenia.

Do brytfanki przelewamy masę serową:

  • sernik dwu-smakowy – wlewamy masy serowe na zmianę
  • sernik jedno-smakowy – wlewam całą masę serową.

Gdy piekarnik będzie nagrzany wstawiamy sernik i zapiekamy przez ponad jedną godzinę – proponuję sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest suche w środku to jest najlepszy wyznacznik.

Po upieczeniu wyłączamy piekarnik a sam sernik pozostawiamy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.

Sernik zawsze przyozdabiam polewą z prawdziwej czekolady – przepis znajdziecie tutaj.

Smacznego!

Polecam przepisy na inne słodkości:

Piernik domowy
Piernik domowy
Ciasto daktylowe z melasą
Ciasto daktylowe z melasą
Waniliowe ciasto z jabłkiem
Waniliowe ciasto z jabłkiem

 

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz