Kremowy sos do indyka pieczonego

Kremowy sos do indyka pieczonego przygotowałam gdy w piekarniku piekł się w piekarniku mój pierwszy Indyk w maśle ziołowym. Sos przygotowałam na bazie tłuszczu zgromadzonego w brytfance w której piekł się indyk – taki tłuszcz jest najlepszym składnikiem na przygotowanie sosu.

Składniki na: Kremowy sos do indyka pieczonego

  • tłuszcz z dna brytfanki
  • jedna łyżka mąki
  • 3 – 4 łyżki śmietany
  • wywar mięsno-warzywny

Przygotowanie: Kremowy sos do indyka pieczonego

W trakcie zapiekania indyka otworzyłam drzwiczki od piekarnika, delikatnie wysunęłam ruszt z brytfanką i łyżką wybrałam tłuszcz z jej dna. Wybrałam około 85% całego tłuszczu.

Następnie przelałam sos przez bardzo gęste sitko – w ten sposób pozbyłam się niepotrzebnych ewentualnych „śmietków” oraz ograniczyłam ilość tłuszczu.

Po przelaniu sosu do rondelka, ustawiłam go na kuchence i włączyłam palnik.

Gdy sos był bardzo ciepły dodałam mąkę i trzepaczką dokładnie wymieszałam – jeżeli będzie to wyglądać jakby mąka nie połączyła się z sosem, nie denerwujcie się. Poniżej jest rozwiązanie na ten problem – sama go przerobiłam.

Następnie dodałam pół szklanki tj. około 100 – 125ml wywaru mięsno-warzywnego i śmietanę. Trzepaczką dokładnie wymieszałam.

Rondelek wraz z sosem pozostawiłam na ogniu do czasu aż zgęstniał od czasu do czasu mieszając.

Jeżeli chcecie możecie doprawić sos solą i pieprzem czarnym świeżo mielonym.

Gdy indyk był gotowy, obok niego na stole postawiłam sosjerkę z sosem.

Smacznego!

Polecam przepisy na inne sosy:

Domowy sos barbecue
Domowy sos barbecue
Idealny Sos beszamelowy
Idealny Sos beszamelowy
Sos pomidorowy
Sos pomidorowy

 
 
 
 
 
 
 
 


Jeżeli podobają Ci się nasze przepisy, możesz nas wesprzeć, przekazując darowiznę. Dziękujemy!




1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 3,50 out of 5)
Loading...

Dodaj komentarz