Spaghetti alio olio to najprostsze i najszybsze spaghetti jakie kiedykolwiek miałam okazję przygotować i skosztować. Najwięcej czasu stracimy na gotowanie się wody na spaghetti – reszta to dosłownie chwila.
Składniki na: Spaghetti alio olio
- makaron spaghetti
- dwa ząbki czosnku
- jedna mała papryczka chili
- świeża natka pietruszki
- parmezan
- oliwa
Przygotowanie: Spaghetti alio olio
Nastawcie wodę na makaron i zróbcie sobie kawę i chwilę się odprężcie 🙂
Gdy woda się będzie gotować, posólcie ją i wrzućcie makaron spaghetti do garnka. Makaron gotujemy aldente.
Gdy makaron będzie się gotował, obieżcie czosnek i drobno go posiekajcie.
Na patelnię wlejcie oliwę i niech się rozgrzeje.
Gdy oliwa będzie się grzać, poszatkujcie bardzo drobno papryczkę chili.
Gdy oliwa będzie rozgrzana a makaron ugotowany i odcedzony, na patelnię wrzucamy czosnek i papryczkę chili. Chwilę podsmażamy i dodajemy ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Nakładamy na talerze tak przygotowane spaghetti alio olio, posypujemy świeżo poszatkowaną natką pietruszki i parmezanem.
Smacznego!
Polecam inne przepisy na makaronowe obiady:


