Duszona karkówka z warzywami

Wczoraj na obiad podałam wołowinę zapiekaną z warzywami pod beszamelem i dziś miałam przygotować dla odmiany białe mięso – indyka lub kurczaka, lecz rano w pośpiechu z zamrażalnika wyciągnęłam czerwone mięso i nie zwróciłam na ten fakt uwagi. Tak więc dziś na obiad znów było czerwone mięso – Duszona karkówka z warzywami.

Trudno to przyznać, lecz należę do osób, które nie przepadają za karkówką a mimo to przygotowuję ją dla mojego starszego mężczyzny – on ją uwielbia.

Z racji braku zainteresowania karkówką a także w związku iż mój starszy mężczyzna usunął z diety ziemniaki i węglowodany, zmuszona jestem – ku mojej radości – stosować więcej warzyw. Na szczęście ich mi prawie nigdy nie brakuje w lodówce, tak więc wyciągnęłam co miałam i udusiłam karkówkę z warzywami.

Z poniższych składników przygotowałam obiad dla dwójki dzieci i dwójki dorosłych.

Składniki na: Duszona karkówka z warzywami

  • cztery większe kotlety karkówki
  • dwie średnie cebule – ja użyłam czerwonej
  • trzy ząbki czosnku
  • dwie średnie marchewki
  • pół korzenia pietruszki
  • ćwiartka selera
  • jedna papryka
  • puszka pomidorów w sosie własnym
  • przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony, kilka gałązek tymianku, kilka ziarenek ziela angielskiego

Przygotowanie: Duszona karkówka z warzywami

Kotlety karkówki obmyłam pod bieżącą wodą i delikatnie osuszyłam ręcznikami papierowymi.

Na patelnię wlałam olej i włączyłam grzanie.

Cebulę obrałam i poszatkowałam w większą kostkę i wrzuciłam na rozgrzany olej. Cebulę smażyłam do czasu aż była miękka.

Gdy cebula smażyła się, czosnek pokroiłam w plasterki i odstawiłam na bok.

Paprykę wydrążyłam i pokroiłam w średnią kostkę.

Marchew, pietruszkę i selera obrałam.

Marchew wpierw przekroiłam wzdłuż na pół a następnie znów na pół wzdłuż. Podłużne paski marchwi pokroiłam na krótsze paski o długości około 1,5cm i odłożyłam na bok.

Usmażoną cebulę przeżuciłam do garnka i na tym samym oleju rozgrzałam karkówkę, tzn. za każdym razem karkówka leżała nie dłużęj niż 30 sekund z każdej strony i wrzuciłam do garnka z cebulą wraz z pozostałym tłuszczem jaki pozostał na patelni.

Na wierzch wrzuciłam pokrojony czosnek, marchew i paprykę i wstawiłam na palnik.

Dodałam pomidory z puszki wraz z całym sosem i dolałam wodę, tak by prawie zakrywała warzywa.

Pietruszkę i seler starłam na tarce i dorzuciłam do garnka.

Dodałam sól i pieprz czarny świeżo mielony. Dodałam kilka ziarenek ziela angielskiego i kilka gałązek świeżego tymianku – jeżeli takowego nie macie, możecie dodać łyżeczkę suszonego.

Tak przygotowany garnek w warzywami i karkówką przykryłam pokrywką – pokrywkę położyłam na „boku” tak wy para mogła szybko uciekać, a sama pokrywka nie będzie skakać na garnku 🙂

Po niespełna godzinie obrałam ziemniaki i wrzuciłam do garnka. W czajniku zagotowałam wodę i wrzątkiem zalałam ziemniaki a następnie wodę posoliłam. Gdy ziemniaki wkładamy do wrzątku lub je nim zalewamy, ziemniaki krócej „przebywają” w wodzie a przez co mniej jej pochłaniają

Dusiłam około godziny, aż karkówka była miękka i warzywa także.

Do duszonej karkówki z warzywami podałam dla dzieci i dla mnie gotowane ziemniaki oraz gotowane warzywa typu marchewka, groszek i kukurydza polane oliwą – w zamrażalniku przechowuję różnego rodzaju warzywa, które szybko i łatwo przyżądzić.

Smacznego!

Polecam inne przepisy na obiad:

Wołowina w domowym sosie barbecue
Wołowina w domowym sosie barbecue
Luksusowa lasagne
Luksusowa lasagne
Placek ziemniaczany nadziewany mięsem
Placek ziemniaczany nadziewany mięsem

 
 
 
 
 
 
 
 


Jeżeli podobają Ci się nasze przepisy, możesz nas wesprzeć, przekazując darowiznę. Dziękujemy!




1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz