Maślano – cytrynowy sos do ryby

Ze sporym opóźnieniem dodaję przepis na maślano – cytrynowy sos do ryby, gdyż po raz pierwszy sos ten podałam wraz z rybą na stole świątecznym – w Wigilię. Moje dzieciaki uwielbiają ryby, ale w ten dzień chciałam dodać odrobinę innowacyjności na tradycyjnym stole świątecznym.

Połączenie cytryny i masła i oblanie nimi ryby było bardzo fajnym pomysłem. Ponadto, trochę sosu mi zostało i przelałam do salaterki i wstawiłam do lodówki – resztkę sosu wykorzystałam po 4 dniach i nadal był dobry i smaczny.

Składniki na: Maślano – cytrynowy sos do ryby

  • pół kostki masła, tj. około100g
  • jedna cytryna
  • jeden duży pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony

Przygotowanie: Maślano – cytrynowy sos do ryby

Wpierw dokładnie wyszorowałam cytrynę pod bieżącą wodą a następnie starłam jej skórkę na tarce bacząc by nie zetrzeć białej warstwy.

Do rondelka włożyłam masło i na średnim ogniu podgrzewałam by masło się rozpuściło.

Gdy masło się rozpuszczało – natkę pietruszki opłukałam i bardzo drobno posiekałam starając się by usunąć jak najwięcej grubych łodyżek natki.

Cytrynę przekroiłam na pół i z jednej połówki wycisnęłam sok.

Gdy masło się ładnie rozpuściło, dodałam sól, pieprz czarny świeżo mielony, poszatkowaną natkę pietruszki i wyciśnięty sok z połówki cytryny – wszystkie składniki dokładnie wymieszałam i pozostawiłam na małym ogniu na trzy – pięć minut.

Tak przygotowany sos, najlepiej podawać od razu po przyżądzeniu, tak więc jeżeli będziecie chcieli go podać pamiętajcie by na 15 minut przed podaniem obiadu powinniście rozpocząć przygotowania na ten maślano – cytrynowy sos do ryby.

Smacznego!

Polecam inne przepisy na sosy do dań obiadowych:

Kremowy sos do indyka pieczonego
Kremowy sos do indyka pieczonego
Idealny Sos beszamelowy
Idealny Sos beszamelowy
Domowy sos barbecue
Domowy sos barbecue

 
 
 
 
 
 
 
 


Jeżeli podobają Ci się nasze przepisy, możesz nas wesprzeć, przekazując darowiznę. Dziękujemy!




1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz