Ryba zapiekana w sosie pomidorowo-śmietanowym

O tym iż rybę powinno się jeść bardzo często wie zapewne każdy z Nas. Przyznam szczerze, że w przeszłości w każdą niedzielę na obiad podawałam rybę, lecz pewnogo dnia zmieniło się to i obecnie rybę podaję czasem w tygodniu czasem w weekend. Na jeden z ostatnio podawanych obiadów miałam mało czasu i musiałam przygotować coś na szybko – ryba zapiekana w sosie pomidorowo-śmietanowym – przepis znalazłam w Biblioteczce Przyjaciólki – niestety nie znalazłam roku wydania, lecz kartki książeczki są bardziej brązowe aniżeli białe…. – wnioskuję, że książeczka jest chyba w moim wieku…. Szkoda, że w tamtych czasach nie pisali roku wydania na dodatkach do prasy.

Składniki na: Ryba zapiekana w sosie pomidorowo-śmietanowym

  • 1kg ryby – ja wykorzystałam dorsza
  • jedna łyżka mąki
  • jedno jajko
  • olej do smażenia
  • pół szklanki śmietany
  • koncentrat pomidorowy – ja wykorzystałam przecier pomidorowy, około 10 łyżek
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony, odrobina cukru, słodka czerwona papryka

Przygotowanie: Ryba zapiekana w sosie pomidorowo-śmietanowym

Podczas przygotowania ryby zapiekanej w sosie pomidorowo-smietanowym wykorzystałam rybę mrożoną, tak więc wpierw ją podsmażyłam na patelni zanim zapiekałam w piekarniku.

Tak, więc w pierwszej kolejności do większej miski wbiłam jajko i przy użyciu widelca utrzepałam je z odrobiną soli, pieprzu czarnego świeżo mielonego i słodkiej czerwonej papryki.

Na patelni rozgrzałam olej i rybę obtoczyłam w ubitym jajku i mące. Rybęwłożyłam na rozgrzany tłuszcz i podsmażyłam z obu stron na rumiany kolor.

Śmietanę i przecier pomidorowy wymieszałam w małej misce z dodatkiem odrobiny cukru i soli. Jeżeli lubicie zagęszczony sos, możecie dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

Piekarnik nastawiłam na grzanie 180˚C.

Do naczynia żaroodpornego (moje jest typu non-stick i jego wewnętrzne wymiary to: 20cm x 20cm i 7cm głębokości) włożyłam podsmażoną rybę i zalałam przygotowaną mieszanką śmietany z przecierem pomidorowym.

Tak przygotowaną rybę zapiekałam w piekarniku około 60 minut.

Na tależu rybę przyozdobiłam świeżo poszatkowaną natką pietruszki.

Smacznego!

Polecam inne moje przepisy z pomysłem na obiad:

Placek ziemniaczany nadziewany mięsem
Placek ziemniaczany nadziewany mięsem
Gulasz z jagnięciny
Gulasz z jagnięciny
Polędwiczki wieprzowe ze smażonymi warzywami
Polędwiczki wieprzowe ze smażonymi warzywami
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz