Nadziewane kotlety mielone

Jak przygotowuję kotlety mielone to zawsze według standardowego przepisu na kotlety mielone. Tym razem postanowiłam skorzystaćz przepisu mojej mamy, a dokładniej z dodatku do Przyjaciółki pt. „Z Tobą w kuchni” ze zbioru „Biblioteczka Przyjaciółki” autorstwa Kazimiery Pyszkowskiej. Oryginalny tytuł przepisu to Kotlety nadziewane serem, lecz lekko zmieniłam przepis nadziewając niektóre kotlety ogórkiem konserwowym.

Składniki na: Nadziewane kotlety mielone

  • 500g mięsa mielonego
  • jedna średnia cebula
  • dwie pieczarki
  • jedno jajko
  • bułka tarta
  • około 50g sera żółtego typu gouda
  • około 3 ogórków konserwowych
  • po jednej szczypcie przypraw: kurkuma, kmin rzymski, pieprz cayenne, sól, pieprz czarny świeżo mielony, czosnek granulowany, świeży rozmaryn, świeża bazylia, słodka papryka, świeża kolendra

Przygotowanie: Nadziewane kotlety mielone

Wierw drobno siekam umytą cebulę i pieczarki.

Na patelni rozpuszczam masło i wpierw wrzucam posiekaną cebulkę a następnie dorzucam pieczarki i razem duszę około 10 minut. Gdy cebulka się zeszkli a pieczarki podduszą odcedzam je i odstawiam do przestygnięcia.

Surowe mięso mielone wkładam do miski do którego dorzucam jajko, dwie garści bułki tartej i wszystkie przyprawy i dokładnie mieszam.

Gdy pieczrki z cebulką przestygną dokładam mięsa i znów dokładnie mieszam.

Na patelni na której smażyły się pieczarki i cebula rozgrzewam olej.

Ser żółty kroję w paski o szerokości około 0,5cm i długoście nie większej aniżeli moja dłoń.

Ogórki konserwowe kroję na ćwiarki po długości.

Szykuję głęboki talerz do którego nasypuję bułkę tartą do obtaczania kotletów.

Gdy olej będzie rozgrzany, zaczynam kleić kotlety mielone. Nakładam farsz na dłoń i rozpłaszczam. Na środku układam kawałek ogórka lub sera i sklejam farsz. Farsz musi być dobrze sklejony w przypadku kotletów nadziewanych serem by podczas smażenia ser nie wypłyną. Po sklejeniu kotleta wkładam na patelnię i smażę z obu stron. W ten sam sposób przygotowuję kotlety z całego farszu.

Kotlety podaję od razu po przygotowaniu. Do nich świetnie będą pasować tradycyjne ziemniaki i surówka.

Smacznego!

Polecam inne przepisy na dania mięsne:

Gulasz z jagnięciny
Gulasz z jagnięciny
Placek ziemniaczany nadziewany mięsem
Placek ziemniaczany nadziewany mięsem
Krokiety z mięsem
Krokiety z mięsem

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz