Domowe bułeczki pszenne

Od dnia, gdy udało mi się upiec po raz pierwszy chleb, poczułam się pewniej w kwestii pieczenia pieczywa i zaczęłam w pierwszej kolejności eksperymentować z proporcjami mąki: dodawał orkiszową typ 700 i razową typ 2000. Chleby były super smaczne i postanowiłam poszukać więcej przepisów na różnego rodzaju pieczywo robione na drożdżach. Pierwsze, po chlebie były Domowe bułeczki pszenne. Strasznie się obawiałam czy mi wyjdzie, gdyż pamiętam jak mama mawiała, aby delikatnie obchodzić się z drożdżami by zadziałały.

Składniki na: Domowe bułeczki pszenne

  • 500g mąki pszennej
  • 140ml mleka
  • 140ml wody
  • 7g suchych drożdży lub 15g świeżych drożdży
  • 40g masła
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie: Domowe bułeczki pszenne

Każdy szanujący się piekarz jak i zapewne kurzach powie, że w pierwszej kolejności należy przygotować zaczyn z drożdży. Ja poszłam zgodnie z sugestią autora przepisu na skróty i …..

Wyjęłam z kuchenki blachę do pieczenia i wyłożyłam ją papierem do pieczenia.

Przygotowałam blat: umyłam go dokładnie a następnie wytarłam do sucha.

Na kuchenkę w mniejszym rondelku wstawiłam na grzanie mleko.

Odważyłam mąkę, przesiałam na blat i zrobiłam duże zagłębienie na środku.

Wsypałam do otworu w mące drożdże, dodałam sól i cukier.

Wlałam odmierzoną ilość wody i delikatnie przykryłam rozsypaną mąką na blacie.

Lekko podgrzane mleko – ważne by było letnie, letnio ciepłe, nie może być zimne – wlałam do mieszanki mąki z wodą.

Obiema rękami zaczęłam zagniatać ciasto. Czasowo to zajęło zapewne około 10 minut, robiłam to do czasu aż ciasto było jednolitej konsystencji i zbite (nie kruszyło się).

Blat ponownie obsypałam mąką i położyłam wyrobione ciasto. Przykryłam ściereczką i pozostawiłam do ostygnięcia na około 1 godziny – ciasto powinno podwoić swoje rozmiary.

Po upływie godziny zagniotłam ciasto kilka razy, uformowałam wałek a następnie nożem pokroiłam na równe osiem części. Z każdej części uformowałam okrągłą bułeczkę.

Uformowane bułeczki ułożyłam na blasze do pieczenia, przykryłam ściereczką i pozostawiłam na kolejną godzinę.

Po upływie godziny nastawiłam piekarnik na grzanie na 200˚C i blachę z wyrośniętymi bułeczkami wsunęłam na środkową pułkę.

Bułeczki zapiekałam przez 15 minut.

Gorące upieczone bułeczki wyjęłam z piekarnika i przełożyłam na kratkę by przestygły.

Smacznego!

Polecam inne przepisy na domowe pieczywo:

Pszenno żytni chleb z garnka
Pszenno żytni chleb z garnka
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz