Sałatka z pomidorów i porów to jedna z kilku propozycji na grilla podawana w sosie śmietanowo – jogurtowym. Delikatna i chrupka sałatka będzie idealnie pasować do ciepłych dań mięsnych. Przepis ten zapożyczyłam z poradnika „Gotujemy” cz.2 Krystyny Grabowicz z 1985r. pt. ”Zielony Stół”. Zapewne przepis ten znany jest wielu z Was, lecz gdy po raz pierwszy kilka dni temu ją przygotowałam i skosztowaliśmy, byłam pod wrażeniem smaku dzięki połączeniu prostych i tradycyjnych składników.
Z poniżej podanych składników przygotowałam sporą salaterkę sałatki i jeżeli planujecie przygotować kilka propozycji sałatek, to jak najbardziej możecie bazować na poniższych ilościach.
Składniki na: Sałatka z pomidorów i porów
- dwa duże pory
- dwa średnie jabłka
- sześć dużych i twardych pomidorów
- 125ml śmietany
- 125ml naturalnego jogurtu – ja wykorzystałam jogurt grecki
- łyżeczka musztardy sarepskiej
- łyżka drobno poszatkowanej natki pietruszki
- przyprawy: sól, cukier
Przygotowanie: Sałatka z pomidorów i porów
W pierwszej kolejności należy dokładnie umyć pory – przecięłam pora na pół by łatwiej wypłukać ewentualne śmieci z zielonej liściastej części pora. Następnie pokroiłam je w cienkie plasterki/krążki i wrzuciłam do salaterki.
Zgodnie z przepisem pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki – ja ominęłam ten krok i od razu po umyciu przystąpiłam do krojenia w drobną kostkę i dorzuciłam do salaterki z poszatkowanym porem.
Jabłka dokładnie umyłam, przekroiłam na pół i wydrążyłam gniazda nasienne a następnie starłam je na tarce o dużych oczkach – nie obierałam ze skórki.
W szklance wymieszałam śmietanę z naturalnym jogurtem i musztardą oraz jedną łyżeczką soli i cukru i dokładnie wymieszałam. Sos wlałam do salaterki z pomidorem i porem i dokładnie wymieszałam.
Sałatkę z wierzchu udekorowałam poszatkowaną natką pietruszki.
Smacznego!
Polecam inne przepisy na sałatki:



Uwielbiam takie połączenia smakowe 🙂