Surówka z pomidorów z papryką to oczywiście kolejna propozycja na grilla, ale także będzie idealnym dodatkiem do tradycyjnego obiadu rodzinnego lub przekąski w ciągu dnia. Surówka z pomidorów z papryką mile mnie zaskoczyła – tych składników ostatnimi dniami używam sporo, ale za każdym razem w innych proporcjach i za każdym razem odkrywam ciekawe smaki tradycyjnych warzyw, których smak myślałam, że znam 🙂
Składniki na: Surówka z pomidorów z papryką
- cztery duże pomidory
- dwie większe papryki
- jedna większa cebula
- jedno średnie jabłko
- połówka cytryny
- oliwa
- jedna łyżka poszatkowanego świeżego koperku
- przyprawy: sól, cukier, koperek
Przygotowanie: Surówka z pomidorów z papryką
W pierwszej kolejności przygotowałam paprykę, którą przekroiłam na pół (wzdłuż) a następnie usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam w bardzo cienkie paseczki. Wrzuciłam do miski, posoliłam i dokładnie wymieszałam.
W drugiej kolejności pomidory pokroiłam w średniej wielkości kostkę i dorzuciłam do salaterki z papryką.
Jabłko przekroiłam na pół, wydrążyłam gniazda nasienne i pokroiłam w średnią kostkę i także dorzuciłam do salaterki z papryką i pomidorami.
Cebulę drobno poszatkowałam i wrzuciłam do reszty miski z resztą składników.
Wszystkie składniki skropiłam sokiem z połówki cytryny, skropiłam oliwą i dokładnie wymieszałam.
Surówkę przełożyłam do salaterki i obsypałam koperkiem.
Surówka gotowa! Smacznego!
Polecam inne przepisy na surówki i sałatki:


