Dip czosnkowy z chilli

Dip czosnkowy z chilli to rozbudowana wersja tradycyjnego dipu czosnkowego. Podczas przygotowania podstawowej wersji dipu tuż przed schłodzeniem go w lodówce, przełożyłam kilka łyżek do drugiej salaterki i rozstawiłam przed sobą ostre przyprawy chilli – wszystkie w kolorze czerwonym.

Lubimy ostre przyprawy, ale zjadamy je w mniejszych ilościach aniżeli te łagodne, dlatego też po grillu dip przechowywaliśmy i po nocy spędzonej w lodówce nabrał wyrazistości w ostrym smaku.

Składniki na: Dip czosnkowy z chilli

  • 200ml gęstej śmietany
  • 200ml gęstego jogurtu
  • dwie czubate łyżki majonezu
  • dwie czubate łyżki sosu pomidorowego lub łyżka koncentratu pomidorowego
  • jedna łyżka musztardy English
  • cztery ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony, oregano suszone, pieprz cayenne, czerwona ostra papryka, chilli grys – suszone kawałki i nasiona papryczek chilli
  • opcjonalnie: czosnek granulowany

Przygotowanie: Dip czosnkowy z chilli

Najpierw w większej salaterce wymieszałam śmietanę z jogurtem.

Obrany czosnek przecisnęłam przez praskę bezpośrednio do miski z wymieszanym jogurtem i śmietaną.

Kolejno dodałam musztardę, majonez i sos pomidorowy. Dokładnie wymieszałam aż uzyskałam jednolitą konsystencję.

W końcu dodałam sól do smaku, odrobinę pieprzu czarnego świeżo mielonego, dwie szczypty suszonego oregano i ostre przyprawy: jedna łyżeczka pieprzu cayenne, jedna łyżeczka grys chilli i jedną łyżeczkę ostrej czerwonej papryki. Jeżeli lubicie naprawdę pikantne i ostre smaki, możecie dodać tyle pikantnych przypraw ile lubicie. Możecie także dodać jedną łyżeczkę czosnku granulowanego.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Przełożyłam dip do salaterki i odstawiłam do lodówki na minimum 2 godziny.

Smacznego!

Polecam inne przepisy na sosy, dipy i pasty:

Dip czosnkowy
Dip czosnkowy
Czosnkowy dip majonezowy
Czosnkowy dip majonezowy
Domowy sos barbecue
Domowy sos barbecue
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz