Papryka zapiekana serem

Papryka zapiekana serem to propozycja na przystawkę podawaną na ciepło. Można ją przygotować na grillu na dworze, patelni grillowej, grillu w kuchence a nawet w piekarniku – wystarczy odpowiednie przygotowanie do zapiekania i każda z powyższych opcji obróbki cieplnej jest możliwa.

Gdy po raz pierwszy wraz z moim Marcinem, jedliśmy ją na kolację wcześniej zapiekaną w piekarniku, odezwało się łakomstwo w Nas obojgu. Pokrojone kawałki zajadaliśmy wraz z dipem czosnkowym.

Składniki na: Papryka zapiekana serem

  • trzy średnie papryki
  • dwa jajka
  • około 40g tartego żółtego sera – ja wymieszałam w proporcji 60% cheddara i 40% parmezanu
  • masło
  • zielona natka pietruszki
  • przyprawy: sól

Przygotowanie: Papryka zapiekana serem

W pierwszej kolejności nastawiłam wodę w garnku by ugotować jajka na twardo.

Następnie wybrałam trzy średnie papryki o kształcie bardziej podłużnym aniżeli okrągłym – łatwiej było mi oporządzić paprykę od środka. Przekroiłam papryki na połówki, następnie wydrążyłam gniazda nasienne i wszelki odstające „białe żyłki”.

Gdy jajka były ugotowane ostudziłam je w zimnej wodzie. Następnie obrałam ze skorupki i niedbale pokroiłam w mniejszą kostkę.

Na tarce o dużych oczkach starłam cheddar a na małych oczkach starłam parmezan. Oba sery wymieszałam.

Pokrojone jajka dorzuciłam do miski z wymieszanymi serami, doprawiłam solą i bardzo dokładnie wymieszałam.

Przy użyciu małej łyżeczki nakładałam mieszankę sera z jakiem do połówek papryk i mocno wciskałam, by jak najwięcej zmieściło się w paprykach.

Na wierzchu każdej papryki nałożyłam po ćwiartce łyżeczki masła.

Opcja zapiekania papryk w piekarniku:

Papryka zapiekana serem

Piekarnik nastawiamy na grzanie na 200˚C.

Przygotowane papryki z serem i masłem układamy w naczyniu żaroodpornym lub też ceramicznym (oczywiście musi nadawać się do zapiekania).

Papryki zapiekamy 20 minut.


 

Opcja zapiekania papryk na grillu.

Papryka zapiekana serem

Oczywiście grill musi być rozgrzany.

Papryki zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na ruszt. Gdy będziecie zawijać papryki w folię – folię połóżcie na blacie następnie na środku ułóżcie paprykę na środku i folię podnieście do góry i zawińcie – w trakcie zapiekania na grillu będziecie mogli łatwo sprawdzić czy papryki są już gotowe. Ważne by papryki były miękkie, ser nie wypłynie z folii.


 

W obu powyższych przypadkach papryki zapiekane serem podajemy i zjadamy na ciepło, zaraz po przygotowaniu posypane natką pietruszki.

Smacznego!

Polecam inne przepisy na Grillowe Różności:

Cebula z grilla
Cebula z grilla
Daktyle zapiekane w boczku
Daktyle zapiekane w boczku
Pomidory faszerowane na surowo
Pomidory faszerowane na surowo
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz