Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy to świetny dodatek to wszelkiego rodzaju mięs i nie tylko. Najczęściej podaję go moim mężczyznom do kotletów schabowych a nawet czasami do kotletów mielonych. Przygotowanie takowego sosu zajmie niespełna 15 minut i najlepiej smakuje na ciepło. Sos pieczarkowy zgodnie z poniższym przepisem charakteryzuje się lekko cierpkim posmakiem dzięki cytrynie – to dzięki niej sos ten wiele zyskuje.

Z poniżej podanych składników przygotujecie sos na jedno danie obiadowe dla 4 i więcej osób.

Składniki na: Sos pieczarkowy

  • około 150g mniejszych pieczarek
  • jedna średniej wielkości cebula
  • 300ml wywaru warzywno-mięsnego
  • jedna cytryna
  • jedna łyżka masła
  • jedna łyżka mąki
  • 100ml żadkiej śmietanki, może być 30%
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony

Przygotowanie: Sos pieczarkowy

Przygotowanie sosu jest szybkim procesem a sam sos należy spożywać na ciepło – dla mnie najlepiej smakuje, gdy jest cieplutki.

W pierwszej kolejności należy dokładnie umyć pieczarki i pokroić w plasterki. Pieczarki należy od razu przełożyć do salaterki i oblać świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny – pieczarki nie ściemnieją.

Następnie cebulę obieramy z suchych łusek i siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, na którym szklimy poszatkowaną cebulę wraz z pieczarkami.

Zeszkloną cebulę i lekko podduszone pieczarki obsypujemy łyżką mąki a następnie zalewamy wywarem mięsno-warzywnym i dokładnie mieszamy by nie powstały grudki.

Zazwyczaj pozostawiam na średnim ogniu na około 5 minut i następnie wlewam śmietanę i ponownie bardzo dokładnie mieszam.

Doprawiam solą i pieprzem czarnym świeżo mielonym i pozostawiam na ogniu przez 10 do 15 minut często mieszając.

Sos zawsze przyozdabiam poszatkowaną zieloną natką pietruszki.

Smacznego!

Polecam inne przepisy na sosy do mięs i nietylko:

Przepyszny sos parmezanowy
Przepyszny sos parmezanowy
Słodki sos marchewkowy
Słodki sos marchewkowy
Idealny Sos beszamelowy
Idealny Sos beszamelowy
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz