Ostry kwaśny i słodki sos

Ostry kwaśny i słodki sos – to kolejność smaków, jaką czułam, gdy spróbowałam tego sosu po raz pierwszy. Świetnie pasował do hamburgerów a także do pieczarek czy też innych warzyw zapiekanych na grillu.

Sos ten będzie pasował także do innych dań – kiełbasa, parówki, pizza a nawet tradycyjnych kanapek.

Składniki na: Ostry kwaśny i słodki sos

  • 225ml tradycyjnego ketchupu
  • pół łyżeczki sosu Worcestershire – niektórzy twierdzą, że można go zastąpić Maggi, ale to są dwa różne smaki, sos warty zakupu
  • pół łyżeczki brązowego cukru
  • jedna łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • przyprawy: jedna łyżeczka kminu, pół łyżeczki kurkumy, ¼ łyżeczki imbiru, sól

Przygotowanie: Ostry kwaśny i słodki sos

Przygotowanie sosu zajmie niespełna 15 minut.

Do niedużego rondelka wlewamy ketchup i dodajemy pozostałe składniki – soli użyjcie do smaku – i wszystko dokładnie mieszamy.

Rondelek stawiamy na kuchence i grzejemy na średnim ogniu często mieszając.

Sos grzejemy około 5-8 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i przekładamy albo do słoika ze szczelnym zamknięciem albo do salaterki.

Sos gotowy do spożycia jest po ostygnięciu.

Smacznego!

Polecam inne przepisy sosy:

Pikantny sos jalapeno
Pikantny sos jalapeno
Dip czosnkowy
Dip czosnkowy
Przepyszny sos parmezanowy
Przepyszny sos parmezanowy
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz