Tortilla z sycącym nadzieniem

Tortilla z sycącym nadzieniem to kolejna propozycja po ostrym nadzieniu na danie obiadowe z łagodną wersją nadzienia. Nadzienie sycące z warzywami – więc, pożywny obiad dla całej rodziny.

Z podanych poniżej podanych ilości, przygotowałam 6 sztuk tortilli z sycącym nadzieniem. Do tego przepisu wykorzystałam bardzo dużych płatów tortilli.

Poniższy przepis można przygotować z mięsem – od was zależy czy będzie daniem mięsnym czy bezmięsnym.

Składniki na: Tortilla z sycącym nadzieniem

  • 6 bardzo dużych płatów tortilli
  • szklanka nieugotowanego bulgur
  • jedna łyżeczka przecieru z ostrej papryki
  • dwie łyżeczki przecieru z łagodnej papryki
  • dwie łyżki przecieru pomidorowego
  • mały bakłażan
  • dwie średnie czerwone cebule
  • jedna łodyga selera naciowego
  • jedna papryka: czerwona lub zielona
  • malutka cukinia
  • około 10 liści kapusty pekińskiej
  • trzy garści tartego sera żółtego
  • kilka łodyg świeżej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • pół litra przegotowanej letniej wody
  • trzy ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony, słodka czerwona papryka
  • opcjonalnie: jedna podwójna pierś kurczaka, średniej wielkości marchew

Przygotowanie: Tortilla z sycącym nadzieniem

Jeżeli chcecie przygotować wersję z mięsem, to powinniście zacząć od oporządzenia piersi kurczaka: umyć i obkroić z niepotrzebnych żyłek, kosteczek a następnie należy pokroić w średniej wielkości kosteczki i podsmażyć na odrobinie oliwy z oliwek. Po usmażeniu należy przełożyć na ręcznik papierowy.

Następnie przystępujemy do przygotowania nadzienia warzywnego:

Paprykę i seler naciowy kroimy w dość drobną kostkę a cebulę drobno siekamy i należy poddusić warzywa na średnim ogniu na oliwie z oliwek przez około 10 minut.

W trakcie duszenia się powyższych składników, cukinię i bakłażan obieramy ze skórki i kroimy w średniej wielkości kostkę i po upływie 10 minut dorzucamy do patelni.

Następnie szatkujemy zieloną część liści kapusty pekińskiej i dorzucamy do patelni.

Czosnek szatkujemy w plasterki i dorzucamy do warzyw a następnie zalewamy je wodą, tak by były zakryte.

Następnie wrzucamy nieugotowany bulgur i dokładnie wszystko mieszamy.

Można także dodać startą na tarce o dużych oczkach jedną marchewkę.

Doprawiamy warzywa i bulgur przecierami paprykowymi i przecierem pomidorowym i ponownie wszystko mieszamy i gotujemy około 15 minut – bulgur musi się ugotować. Gdy zaistnieje taka konieczność należy dolać wodę, tak by kasza była cały czas pod wodą, oczywiście, gdy kasza będzie ugotowana nie dolewajcie wody, bo musi w całości odparować. Należy dość często mieszać warzywa na patelni.

Tortilla z sycącym nadzieniemGdy kasza będzie gotowa i przygotowujecie wersję z mięsem to należy go dorzucić, doprawić solą, pieprzem i papryką do smaku. Jeżeli została jeszcze woda – to często mieszając podsmażajcie do casu aż cała woda odparuje.

Na tarce z dużymi oczkami ścieramy ser żółty.

Siekamy dość drobno natkę pietruszki.

Piekarnik nagrzewamy do 150˚C.

Przygotowujemy płaty tortilli. Na środku każdego z nich sypiemy starty ser i nakładamy do 4 łyżek nadzienia i ponownie sypiemy serem i posiekaną natką pietruszki. Lewy i prawy bok tortilli zawijamy do środka lekko ściskając a następnie górny i dolny bok składamy do środka i przekręcamy do góry dnem, tak by składane boki były na spodzie. Następnie układamy tortille na blasze i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.

Tortillę z sycącym nadzieniem podałam z sosem czosnkowym.

Smacznego!

Polecam inne przepisy na dania obiadowe:

Steki z piersi indyka
Steki z piersi indyka
Kurczak, curry, migdały
Kurczak, curry, migdały
Carbonara z pasternakiem
Carbonara z pasternakiem
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz