Kurczak na słodko

Kurczak na słodko to oczywiście propozycja na soczyste danie obiadowe. Podczas ostatnich przygotowywań do obiadu, postanowiłam przeprowadzić eksperyment i bez zaglądania w jakiekolwiek książki kucharskie i notatki mojej mamy przygotowałam kurczaka na słodko. Eksperyment się udał a kurczak nie był przesadnie słodki tylko z posmakiem słodkości co zadowoliło najstarszego mężczyznę.

Składniki na: Kurczak na słodko

  • dwie nogi kurczaka ze skórą
  • jedno duże jabłko
  • dwie średnie nektarynki
  • jedna duża cebula
  • 5 łyżek miodu
  • olej lub oliwa
  • przyprawy: użyłam własnoręcznie przygotowaną mieszankę przypraw do kurczaka

Przygotowanie: Kurczak na słodko

Nogi kurczaka dokładnie umyłam a następnie osuszyłam ręcznikiem papierowym.

Następnie ułożyłam je w naczyniu żaroodpornym i obsypałam mieszanką przypraw do kurczaka i delikatnie skropiłam kilkoma kroplami oleju.

Jabłko przekroiłam na pół i wydrążyłam gniazda nasienne. Następnie pokroiłam w plasterki i powpychałam między nogami kurczaka wszystkie kawałki jabłka.

Z nektarynek wydrążyłam pestki a następnie pokroiłam niedbale w kostki i także poupychałam między nogami kurczaka.

Cebulę poszatkowałam w talarki i posypałam po wierzchu nogi kurczaka.

Następnie oblałam wszystko miodem.

Naczynie przykryłam pokrywką żaroodporną – jeżeli takowej nie macie, przykryjcie szczelnie folią aluminiową. Naczynie z mięsem i owocami wstawiłam do lodówki na około godzinę.

Po godzinie nastawiłam piekarnik na grzanie na 200˚C.

Gdy piekarnik był nagrzany wstawiłam naczynie żaroodporne wraz z przykryciem i zapiekałam przez godzinę.

Po godzinie zdjęłam pokrywkę i pozostawiłam w piekarniku na jeszcze 20 minut.

Smacznego!

Kurczak na słodko

Polecam inne przepisy na dania obiadowe:

Wołowina zapiekana z żurawiną i rodzynkami
Wołowina zapiekana z żurawiną i rodzynkami
Piersi kurczaka na słodko
Piersi kurczaka na słodko
Kopytka ziemniaczane nadziewane mięsem
Kopytka ziemniaczane nadziewane mięsem
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz