Szybki sos śmietanowo-serowy

Podczas wczorajszego obiadu, tradycyjnie jak na ostatnie tygodnie, podałam gotowane warzywa. Nic w tym nadzwyczajnego, zwykły kalafior, marchew i brokuły, ugotowane. Zazwyczaj warzywa polewałam oliwą lub rozpuszczałam na wierzchu gorących warzyw łyżkę masła. Wczoraj jednak chciałam lekko urozmaicić zwykłe warzywa by byłe niezwykłe i na szybko przygotowałam szybki sos śmietanowo-serowy, którym oblałam warzywa a potem także i ziemniaki moczyłam w sosie – był nieziemnski. Mój najstarszy mężczyzna „wylizywał” tależ i prosił o dokładkę 🙂 – miło widzieć takie zachowanie, przekonuję się wtedy że mogę bez większych ograniczeń improwizować i eksperymentować w kuchni.

Kiedyś próbowałam przygotować podobny sos i przetestowałam Naszą tradycyjną goudę (pierwsze eksperymenty w kuchni) – gwarantuję Wam, że sos z tym serem nie wyjdzie, gouda się nie rozpuściła, mimo iż sos się gotował (a nie grzał jak w przypadku poniższego przepisu) prawie 30 minut.

Przygotowanie sosu zajęło mi niespełna 10 minut.

Składniki na: Szybki sos śmietanowo-serowy

  • około 100ml rzadkiej śmietanki (bez dodatków zagęszczaczy), np. 12%
  • około 200ml tłustej śmietanki, także bez dodatków zagęszczaczy
  • około dwie – trzy garści tartego sera żółtego – użyłam sera Wensleydale, ale można go zastąpić Lancashire lub chedarem mature
  • przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony

Przygotowanie: Szybki sos śmietanowo-serowy

W pierwszej kolejności do rondelka wlałam rzadką śmietankę i wstawiłam na kuchenkę i grzałam na małym ogniu.

Z lodówki wyjęłam ser żółty i starłam go na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do rondelka i dokładnie wymieszałam.

Delikatnie zwiększyłam ogień pod rondelkiem.

Następnie dodałam tłustą śmietankę i ponownie dokładnie wymieszałam.

Doprawiłam solą i pieprzem i pozostawiłam na kuchence do czasu aż ser się rozpuścił.

Często mieszałam by nic nie przywarło.

Jeżeli użyjecie tylko rzadkiej śmietanki, sos może Wam wyjść rzadki i możecie doprawić łyżeczką mąki, którą musicie w pierwszej kolejności rozpuścić z łyżeczką masła dopiero potem dodawać śmietankę i ser.

Ser powinien się całkowicie rozpuścić (mogą pozostać malutkie grudki, wielkości kaszy manny) i będzie gotowy do podania.

Smacznego!

Polecam inne przepisy na sosy:

Przepyszny sos parmezanowy
Przepyszny sos parmezanowy
Idealny Sos beszamelowy
Idealny Sos beszamelowy
Ostry, kwaśny i słodki sos
Ostry kwaśny i słodki sos

 
 
 
 
 
 
 
 


Jeżeli podobają Ci się nasze przepisy, możesz nas wesprzeć, przekazując darowiznę. Dziękujemy!




1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz