Domowe knysze z cebulą

Domowe knysze z cebulą podałam na kolację świąteczną, jako jedno z dań, a dokładnie, jako dodatek do barszczu czerwonego.

Knysze można podawać jednak, jako przystawkę na ciepło lub na zimno. Można także podawać je z białym sosem, dipem.

Autorka przepisu – Zofia Zawistowska „Potrawy Wigilijne” wydawnictwa „Zwierciadło” z 1985r. proponuje podawać, jako dodatek do barszczu, czystej zupy grzybowej lub rosołu rybnego.

Składniki na: Domowe knysze z cebulą

  • 250g mąki pszennej;
  • 25g świeżych drożdży lub 7g drożdży instant;
  • dwa surowe jajka i jedno żółtko oraz jedno jajko do glazurki;
  • dwie łyżki cukru;
  • masło i oliwa;
  • mleko;
  • 300g cebuli;
  • przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony.

Przygotowanie: Domowe knysze z cebulą

Przygotowania rozpoczniemy od przygotowania ciasta na knysze: mąkę należy przesiać do większej miski. Jeżeli będziecie używać świeżych drożdży to powinniście najpierw rozetrzeć je z cukrem i dodać kilka łyżek mleka a następnie wymieszać z taką ilością mąki, aby powstała masa o konsystencji gęstej śmietany – tak przygotowany rozczyn należy pozostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Jeżeli będziecie używać drożdży instant, należy lekko podgrzać mleko i dokładnie wymieszać z drożdżami i dodać taką ilość mąki, by powstała masa o konsystencji gęstej śmietany – przygotowany rozczyn należy odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego rozczynu dodajemy resztę mąki, dwa jajka, szczyptę soli i roztopione i letnie trzy łyżki masła. Przy użyciu drewnianej łyżki, należy wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto rośnie należy zająć się cebulami. Obieramy z suchych łusek i drobno siekamy – nie musi być równa kosteczka, ważne by wszystkie cebule były drobno posiekane.

Na patelni rozpuszczamy łyżkę oliwy i przerzucamy całą cebulę, solimy ją i podduszamy na małym ogniu aż się zarumieni na złoty kolor. Doprawiamy pieprzem czarnym świeżo mielonym i ewentualnie solą.

Cebulę odstawiamy na bok.

Blat lub też deskę należy oprószyć mąką a następnie zagnieść ciasto, by można było rozwałkować ciasto. Jeżeli będziecie musieli dodać mąkę do ciasta – bez obaw dodajcie tyle ile potrzebujecie.

Ciasto należy rozwałkować na grubość około 0,5cm i przy pomocy szklanki wykrawać kółka. Każde kółko należy nadkroić promienićie w trzech punktach. Na środek kółka przy użyciu małej łyżeczki należy nałożyć odpowiednią ilość cebuli. Nadkrajane „promienie” należy sklepić czubkami nad cebulą.

Blachę do pieczenia należy albo wysmarować tłuszczem albo wyłożyć papierem do pieczenia, na papierze ułożyć przygotowane knysze i pozostawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około godzinę.

Następnie należy nagrzać piekarnik do temperatury 200˚.

Jajko należy roztrzepać widelcem i przy użyciu pędzelka należy wysmarować wszystkie knysze.

Blachę z knyszami wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do czasu, aż knysze się zarumienią na złoty kolor.

Smacznego!

Polecam przepisy na inne sprawdzone przystawki:

Kalafior w omlecie z bekonem
Kalafior w omlecie z bekonem
Pomidory faszerowane i zapiekane
Pomidory faszerowane i zapiekane
Pomidorowe ziemniaki
Pomidorowe ziemniaki

 

 

 

 

 


Jeżeli podobają Ci się nasze przepisy, możesz nas wesprzeć, przekazując darowiznę. Dziękujemy!


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz