Sos szczypiorkowy na zasmażce – obłędny

Sos szczypiorkowy wyszedł mi obłędnie. Wcześniej nie miałam okazji przygotować tak super szczypiorkowego sosu. Gdy spróbowałam aż zapiszczałam z radości 🙂 Wyszedł nieziemsko!

Sos ten przygotowałam na potrzeby obiadu: pulpety rybne w sosie szczypiorkowym – Pan Leonard Duklewski autor z książki „Ryby w codziennym żywieniu” zalecił podać pulpety z sosem szczypiorkowym lub chrzanowym – zdecydowałam się na szczypiorkowy.

To był strzał w dziesiątkę. Nawet teraz, gdy to piszę wspominam jego nieziemski smak. Polecam każdemu!

Przygotowanie sosu zajmie Wam około 15 minut.

Składniki na: Sos szczypiorkowy na zasmażce

  • pęczek szczypiorku
  • około 100ml wywaru warzywno-mięsnego
  • jedna łyżka masła
  • jedna łyżka mąki
  • około 150ml śmietany (wymieszałam kwaśną z rzadką typu 18%)
  • przyprawy: sól, cukier, pieprz czarny świeżo mielony

Przygotowanie: Sos szczypiorkowy na zasmażce

W pierwszej kolejności w rondlu rozpuście łyżkę masła i dodajcie łyżkę mąki i przygotujcie zasmażkę bez rumienienia na ciemnio brązowy kolor.

Gdy zasmażka będzie się rumienić, drobno poszatkujcie pęczek szczypiorku.

Do zarumienionej zasmażki należy wlać wywar warzywno-mięsny (nie należy go specjalnie podgrzewać) i dokładnie wymieszać aż uzyskamy jednolitą konsystencję.

Następnie wlewamy śmietanę i wrzucamy poszatkowany szczypiorek i należy dokładnie wymieszać.

Na koniec doprawiłam solą, cukrem i pieprzem czarnym świeżo mielonym i pozostawiłam na małym ogniu jeszcze przez kilka minut.

Sos jest gotowy.

Smacznego!

Polecam inne przepisy na sosy do dań mięsnych i nie tylko:

Sos koperkowy
Sos koperkowy
Sos pieczarkowy
Sos pieczarkowy
Przepyszny sos parmezanowy
Przepyszny sos parmezanowy

 

 

 

 

 


Jeżeli podobają Ci się nasze przepisy, możesz nas wesprzeć, przekazując darowiznę. Dziękujemy!




1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz