Domowa salsa paprykowo-pomidorowa bez soli

Domowa salsa paprykowo-pomidorowa bez soli to wynik eksperymentu, którego bazą był przepis na domową salsą paprykowo-pomidorową. Pod sam koniec przygotowań rozdzieliłam zmiksowaną salsę do dwóch misek i jedną miskę przyprawiłam standardowo solą, natomiast drugą przyprawiłam zgodnie z poniższym, tj. z dużą ilością różnego rodzaju zieleninki.

Z poniżej podanych składników przygotowałam cztery średniej wielkości (po majonezie około 340g) słoiki, które spasteryzowałam a następnie odstawiłam do szafki.

Składniki na: Domowa salsa paprykowo-pomidorowa bez soli

  • cztery większe czerwone papryki
  • około 20 koktajlowych pomidorków
  • trzy ząbki czosnku
  • dwie średnie czerwone cebule
  • sok z jednej średniej wielkości cytryny
  • garść poszatkowanej świeżej kolendry
  • garść poszatkowanej świeżej bazylii
  • przyprawy: pieprz czarny świeżo mielony, pieprz cayenne

Przygotowanie: Domowa salsa paprykowo-pomidorowa bez soli

W pierwszej kolejności naszykowałam dużą brytfankę, którą skropiłam oliwą.

Piekarnik nastawiłam na grzanie na 200℃.

Pomidorki przekroiłam na połówki i wrzuciłam do brytfanki.

Cebulę i czosnek pokroiłam w plasterki i dorzuciłam do brytfanki z pomidorkami.

Paprykom odkroiłam wieczka z ogonkiem i pokroiłam je w średniej wielkości kawałki, a następnie wrzuciłam do brytfanny z warzywami i olałam obficie oliwą. Następnie dokładnie wymieszałam – ważne by wszystkie warzywa były „oblane” oliwą i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Warzywa zapiekałam przez trzydzieści minut często mieszając by wszystkie warzywa równomiernie się zapiekły i przypadkiem nie przywarły do brytfanny.

Po zapieczeniu warzyw wyjęłam je z piekarnika i odstawiłam by przestygły.

Do średniej wielkości garnka (użyłam z warstwą teflonu) przerzuciłam zapieczone warzywa.

Następnie przy użyciu blendera dokładnie zmiksowałam wszystkie warzywa.

Wycisnęłam sok z cytryny i dodałam do zmiksowanej salsy.

Doprawiłam do smaku przyprawami, ziołami i zagrzałam – nie gotowałam, by zioła nie straciły swoich wartości odżywczych pod wpływem wysokiej temperatury.

Ciepłą salsę nałożyłam łyżką do słoików a następnie poddałam pasteryzacji.

Smacznego!

Polecam inne przepisy na salsy, pasty lub sosy:

Sos koperkowy
Sos koperkowy
Szybki sos śmietanowo-serowy
Szybki sos śmietanowo-serowy
Sos pieczarkowy
Sos pieczarkowy
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz