Placki tortilli z kurczakiem i rukolą

Dzisiejszy dzień nie mogę zaliczyć do udanych…. byłam u dentysty…. jejku jak ja nie lubię swoich zębów. Na obiad planowałam przygotować życzenie dzieci – luksusowa lasagne. Wizyta u wyrwizęba odebrała mi chęci na długie gotowanie. Wracając do domu, zahaczyłam o sklep i zakupiłam dwa produkty, by przygotować inne lecz szybkie danie, którym nie pogardzą dzieciaki. Do przygotowania placków wykorzystałam także salsę paprykową, którą niedawno przygotowałam a potem spasteryzowałam.

Z poniżej podanych ilości przygotowałam 6 placków tortilli.

Składniki na: Placki tortilli z kurczakiem i rukolą

  • trzy pojedyncze średniej wielkości piersi kurczaka
  • jedno opakowanie płatów tortilli – 6 średnich płatów (zapomniałam zmierzyć zanim wszystko zjedliśmy 🙁 )
  • pół opakowania świeżej rukoli, tj. około 30g
  • kilka łyżeczek majonezu
  • kilka łyżeczek domowej salsy paprykowej
  • ser żółty w plasterkach lub tarty

Przygotowanie: Placki tortilli z kurczakiem i rukolą

W pierwszej kolejności dokładnie umyłam piersi kurczaka, następnie odcięłam zbędne żyłki. Piersi kurczaka pokroiłam w bardzo cienkie plasterki.

Na patelni rozpuściłam łyżkę oleju kokosowego i wrzuciłam pokrojone piersi kurczaka. Podsmażałam je na dużym ogniu by jak najwięcej wody odparowało, przy czym dość często mieszałam by się nie przypalił. Patelnię z usmażonym kurczakiem odstawiłam na bok.

Następnie na każdy płat tortilli nałożyłam po jednej łyżeczce majonezu i domowej salsy paprykowej, które równomiernie rozsmarowałam po całym płacie. Majonez z salsą możecie wymieszać na płacie tortilli.

Następnie na jednym końcu placka tortilli nałożyłam małą garstkę rukoli. Na wierzch wrzuciłam usmażone piersi kurczaka i obsypałam obfitą garścią tartego sera żółtego.

Następnie delikatnie zaciskając zwinęłam płaty tortilli w równy rulonik.

Piekarnik nastawiłam na grzanie na 200℃.

Naszykowałam długie naczynie żaroodporne, tak by ruloniki tortilli ułożone były na płasko – czyt. po długości zmieściły się w naczyniu.

Wszystkie sześć ruloników tortilli włożyłam do naczynia i szczelnie przykryłam folią aluminiową – jeżeli macie pokrywkę, to możecie jej użyć.

Gdy piekarnik się nagrzał, wstawiłam naczynie żaroodporne do piekarnika i zapiekałam około 15 minut – wyznacznikiem był rozpuszczony ser żółty i gotowy sos serowy.

Gdy ruloniki się zapiekały, przygotowałam sos serowy.

Upieczone ruloniki wyjęłam z naczynia i pokroiłam je w plasterki o szerokości około 2cm – nie naciskajcie na nóż podczas krojenia, gdyż ruloniki spłaszczą się, należy kroić je delikatnie naciskając – jakbyście kroili pomidora . Ułożyłam je na talerzu, oblałam gorącym sosem i posypałam świeżą rukolą.

Smacznego!

Polecam inne przepisy na dania obiadowe lub przystawki:

Kurczak, curry, migdały
Kurczak, curry, migdały
Piersi kurczaka na słodko
Piersi kurczaka na słodko
Nadziewane kotlety mielone
Nadziewane kotlety mielone

 

 

 

 


Jeżeli podobają Ci się nasze przepisy, możesz nas wesprzeć, przekazując darowiznę. Dziękujemy!




1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz