Chlebek pitta z kurczakiem i szpinakiem

Chlebek pitta to na pewno nie tradycyjne danie polskie, lecz czasami należy urozmaicać nasz stół i postanowiłam zasięgnąć przepisów z kuchni bliskiego wschodu. Jednym z pierwszych przepisów, jaki zrobiłam był to guvec, czyli gulasz po turecku. Następnie przygotowałam zupę-krem z czerwonej soczewicy, następnie był to ajvar – pasta pomidorowo-paprykowa, a potem całkiem zagłębiłam się w kuchnię turecką i serwowałam dania obiadowe z tejże kuchni. Po kilku miesiącach przerwy, znów zajrzałam do tureckich przepisów i przygotowałam kilka, oto jeden z nich.

Z poniżej podanych ilości przygotowałam pięć porcji.

Składniki na: Chlebek pitta z kurczakiem i szpinakiem

  • cztery pojedyncze piersi kurczaka
  • jedna bardzo duża cebula
  • dwa większe ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek, masło
  • około 150ml jogurtu naturalnego
  • 450g mrożonego i rozdrobnionego szpinaku
  • ser żółty kasar lub parmezan
  • przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony, łyżeczka cukru

Przygotowanie: Chlebek pitta z kurczakiem i szpinakiem

W pierwszej kolejności należy przygotować chlebek pitta – przepis znajdziecie tutaj. Chlebek przygotowałam z połowy składników, uzyskując dzięki temu pięć chlebków.

Gdy chlebek rósł, zajęłam się przygotowaniem kurczaka. Wpierw go obkroiłam ze zbędnych żyłek a następnie pokroiłam w mniejszą kostkę, wrzuciłam do miski, doprawiłam solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam.

Na patelni rozgrzałam oliwę wymieszaną z łyżką masła i zarumieniłam kurczaka.

Gdy kurczak się podsmażał zajęłam się cebulą: obrałam z suchych łusek a następnie bardzo drobno poszatkowałam.

Na patelni rozgrzałam masło i wrzuciłam poszatkowaną cebulę. Następnie przecisnęłam przez praskę czosnek i dokładnie wymieszałam z cebulą. Cebula musi się zeszklić.

Do zeszklonej cebuli dorzuciłam szpinak i podsmażałam do czasu aż szpinak się rozpuści a większość wody odparuje.

Zarumieniony kurczak zdjęłam z ognia i odstawiłam na bok.

Następnie jogurt naturalny wymieszałam z cukrem.

Na tym etapie ubijałam pięściami chlebek pitta, ponownie zagniotłam, podzieliłam na pięć porcji, rozwałkowałam i odstawiłam do ponownego leżakowania.

Gdy woda ze szpinaku odparowała dodałam wymieszany jogurt z cukrem i doprawiłam solą i pieprzem czarnym świeżo mielonym.

Zdjęłam patelnię z palnika, dorzuciłam podsmażonego kurczaka i dokładnie wymieszałam. Patelnię odstawiłam w chłodne miejsce by farsz przestygł.

Gdy farsz był letni dorzuciłam dwie garści tartego sera żółtego i dokładnie wymieszałam.

Piekarnik nastawiłam na grzanie na grzanie 200˚C.

Gdy owalne placki chleba pitta po leżakowały 30 minut na desce, łyżką nakładałam farsz szpinakowo-kurczakowy wzdłuż środka placka. Następnie końce ciasta porządnie zlepiłam i uformowałam na kształt łódek. Wierzchu każdej łódeczki obsypałam garścią tartego sera żółtego.

Tak przygotowane chlebki z nadzieniem ułożyłam w brytfance do nagrzanego piekarnika i zapiekałam około 15 minut.

Smacznego!

Polecam inne przepisy na danie obiadowe:

Babka ziemniaczana z mięsem
Babka ziemniaczana z mięsem
Paprykowy kurczak na słodko
Paprykowy kurczak na słodko
Bitki wołowe
Bitki wołowe

 

 

 

 

 


Jeżeli podobają Ci się nasze przepisy, możesz nas wesprzeć, przekazując darowiznę. Dziękujemy!




1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz