Piernikowe ciasto z syropem klonowym

Piernikowe ciasto z syropem klonowym to przepis na ciasto, które zgodnie z zaleceniami autora przepisu można upiec na grillu – nie testowałam tego jeszcze, przetestowałam pieczenie w piekarniku i wyszło wyśmienicie. Autor przepisu podaje, że na grillu można zapiekać przez 30 minut w grillu z pokrywkę.

Ciasto podawałam obsypane cukrem pudrem lub też z bitą śmietaną i świeżymi owocami.

Składniki na: Piernikowe ciasto z syropem klonowym

  • 200g masła
  • 100g ciemno brązowego cukru
  • 50g płynnej melasy lub miodu
  • 150g syropu klonowego
  • 200g mąki pszennej
  • 100g płatków owsianych
  • jedna łyżeczka proszku do pieczenia
  • dwa jajka
  • dwie łyżki mleka
  • przyprawy: jedna łyżka tartego imbiru, dwie łyżeczki gałki muszkatołowej, jedna łyżeczka cynamonu

Przygotowanie: Piernikowe ciasto z syropem klonowym

Przygotowania można rozpocząć od naszykowania brytfanki – moja miała wymiar 28cm długości, 18cm szerokości i 6cm wysokości. Wysmarowałam brytfankę masłem a następnie wyłożyłam papierem do pieczenia.

W średnim rondelku rozpuściłam i dokładnie wymieszałam masło, cukier, melasę i syrop klonowy. Pozostawiłam na średnim ogniu i często mieszałam aż wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Następnie odstawiłam na bok do przestygnięcia.

Płatki owsiane dokładnie zmiksowałam używając blenderem.

Następnie mąkę połączyłam z proszkiem do pieczenia i przesiałam przez sitko do miski z płatkami owsianymi.

Dodałam imbir, gałkę i cynamon i wszystko dokładnie wymieszałam.

Piekarnik nastawiłam na grzanie 180˚C.

Następnie dodałam jajka i mleko i dokładnie wymieszałam. Na koniec ciągle mieszając przelałam przestygniętą mieszankę i miksowałam około 5 minut.

Tak przygotowane ciasto przelałam do formy wyłożonej papierem.

Zapiekałam w piekarniku przez 30 minut – ciasto było gotowe.

Smacznego!

Polecam inne przepisy na różnego rodzaju ciasta:

Ciasto Leśny Mech
Ciasto Leśny Mech
Ciasto biszkoptowe
Ciasto biszkoptowe
Szybki sernik
Szybki sernik

 

 

 

 

 


Jeżeli podobają Ci się nasze przepisy, możesz nas wesprzeć, przekazując darowiznę. Dziękujemy!




1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz