Placki serowe z dynią na słodko

Placki serowe z dynią na słodko to moja propozycja na wykorzystanie dyni w czasie, gdy jest na nią największy popyt i podaż. Póki sezon na dynię trwa, należy maksymalnie to wykorzystać!

Dorośi zazwyczaj lubią dynięi potrawy z jej udziałem, niestety nasi podopieczni nie dokońca zanimi przepadają. Dzieci natomiast lubią placki na słodko, ale jak nakłonić je do zjedzenia dyni? Najlepiej ukryć dynię w innych potrawach – takich jak ta. Placki serowe z dynią napewno im zasmakują!

Składniki na: Placki serowe z dynią na słodko

  • 200g dyni bez skóry
  • jedna łyżka masła
  • 200g białego twarogowego sera
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • dwa surowe jajka
  • około 5 czubatych łyżek mąki
  • przyprawy: pół łyżeczki drobno startego imbiru lub szczypta imbiru w proszku, szczypta cynamonu
  • opcjonalnie: 30g rodzynek

Przygotowanie: Placki serowe z dynią na słodko

W pierwszej kolejności należy dynię zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Następnie na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy startą dynię i imbir i smażymy około 5 do 7 minut – do czasu aż dynia będzie miękka i odstawiamy do przestygnięcia.

W średniej wielkości misce mieszamy ser twarogowy z cukrem i cukrem waniliowy oraz samymi żółtkami – jeżeli będziecie dodawać rodzynki, to też dodajcie rodzynki. Następnie dodajemy przestudzoną dynię i dokładnie mieszamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy z serowo-dyniowej, dodajemy mąkę i cynamon i dokładnie acz delikatnie mieszamy łyżką – masa musi być gęsta.

Na patelni rozgrzewamy masło lub olej roślinny i łyżką nakładamy masę. Smażymy po obu stronach przez około pół minuty aż będą lekko zarumienione.

Smacznego!

Polecam inne przepisy na słodkie przekąski:

Pudding ryżowy mocno czekoladowy
Pudding ryżowy mocno czekoladowy
Figi zapiekane z mozzarellą
Figi zapiekane z mozzarellą

Mocno czekoladowe lody domowe
Mocno czekoladowe lody domowe

 

 

 

 

 


Jeżeli podobają Ci się nasze przepisy, możesz nas wesprzeć, przekazując darowiznę. Dziękujemy!




1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz