Dorsz zapiekany z dynią

Dorsz zapiekany z dynią to kolejna propozycja na dynię. Był kurczak z dynią, były placki z dynią na słodko, salsa z dyni a teraz rybka z dynią. Obiad był smaczny i polecam go każdemu.

Składniki na: Dorsz zapiekany z dynią

  • 600g dorsza
  • 600g dyni po obraniu i wydrążeniu
  • 1,5L wywaru warzywno-mięsnego
  • 4 większe ziemniaki
  • 6 gałązek świeżego tymianku
  • sok z jednej cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony, kilka ziarenek pieprzu czarnego

Przygotowanie: Dorsz zapiekany z dynią

Jeżeli będziecie używać ryby mrożonej, to powinniście ją kilka godzin wcześniej wyciągnąć z zamrażalnika.

Przygotowania należy rozpocząć od dyni: pokrójcie na kawałki, następnie usuńcie nasiona i pokrójcie w średniej wielkości kawałki.

Następnie przystąpcie do ziemniaków: obierzcie je a następnie pokrójcie w talarki o grubości około 1,5cm.

W garnku zagotujcie wywar warzywno-mięsny wraz ziarenkami pieprzu czarnego, 3 gałązkami tymianku i gotować około 15 minut.

Na około 5 minut przed końcem gotowania wywaru wrzućcie dynię i gotujcie razem.

Następnie nastawcie piekarnik na grzanie na 200℃.

Płaty dorsza opłuczcie pod bieżącą wodą, następnie oszuście delikatnie ręcznikami papierowymi. Doprawcie z obu stron solą i pieprzem czarnym świeżo mielonym oraz skropcie sokiem z cytryny oraz oliwą.

Do większego naczynia żaroodpornego przełóżcie surowe ziemniaki oraz cały wywar z dynią i wstawcie do piekarnika bez przykrycia na 15 minut.

Następnie wyjmijcie ostrożnie naczynie żaroodporne, zamieszajcie ziemniaki z dynią, dołóżcie płaty dorsza oraz dodajcie gałązki tymianku oraz dodajcie dwie łyżki oliwy.

Wstawcie naczynie żaroodporne do piekarnika i zwiększcie temperaturę do 230℃ i zapiekamy przez jeszcze około 15 minut.

Gotowe i smacznego!

Polecam inne przepisy z wykorzystaniem dyni:

Placki serowe z dynią na słodko
Placki serowe z dynią na słodko
Piersi kurczaka w sosie z dynią i pieczarkami
Piersi kurczaka w sosie z dynią i pieczarkami
Tagliatelle w delikatnym sosie z prosciutto, dynią i pomarańczą
Tagliatelle w delikatnym sosie z prosciutto, dynią i pomarańczą

 

 

 

 

 


Jeżeli podobają Ci się nasze przepisy, możesz nas wesprzeć, przekazując darowiznę. Dziękujemy!




1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *