Dorsz zapiekany z dynią to kolejna propozycja na dynię. Był kurczak z dynią, były placki z dynią na słodko, salsa z dyni a teraz rybka z dynią. Obiad był smaczny i polecam go każdemu.
Składniki na: Dorsz zapiekany z dynią
- 600g dorsza
- 600g dyni po obraniu i wydrążeniu
- 1,5L wywaru warzywno-mięsnego
- 4 większe ziemniaki
- 6 gałązek świeżego tymianku
- sok z jednej cytryny
- przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony, kilka ziarenek pieprzu czarnego
Przygotowanie: Dorsz zapiekany z dynią
Jeżeli będziecie używać ryby mrożonej, to powinniście ją kilka godzin wcześniej wyciągnąć z zamrażalnika.
Przygotowania należy rozpocząć od dyni: pokrójcie na kawałki, następnie usuńcie nasiona i pokrójcie w średniej wielkości kawałki.
Następnie przystąpcie do ziemniaków: obierzcie je a następnie pokrójcie w talarki o grubości około 1,5cm.
W garnku zagotujcie wywar warzywno-mięsny wraz ziarenkami pieprzu czarnego, 3 gałązkami tymianku i gotować około 15 minut.
Na około 5 minut przed końcem gotowania wywaru wrzućcie dynię i gotujcie razem.
Następnie nastawcie piekarnik na grzanie na 200℃.
Płaty dorsza opłuczcie pod bieżącą wodą, następnie oszuście delikatnie ręcznikami papierowymi. Doprawcie z obu stron solą i pieprzem czarnym świeżo mielonym oraz skropcie sokiem z cytryny oraz oliwą.
Do większego naczynia żaroodpornego przełóżcie surowe ziemniaki oraz cały wywar z dynią i wstawcie do piekarnika bez przykrycia na 15 minut.
Następnie wyjmijcie ostrożnie naczynie żaroodporne, zamieszajcie ziemniaki z dynią, dołóżcie płaty dorsza oraz dodajcie gałązki tymianku oraz dodajcie dwie łyżki oliwy.
Wstawcie naczynie żaroodporne do piekarnika i zwiększcie temperaturę do 230℃ i zapiekamy przez jeszcze około 15 minut.
Gotowe i smacznego!
Polecam inne przepisy z wykorzystaniem dyni:


