Focaccia z mięsem i serem

Focaccia z miesem i serem to moja wersja pizzy. Focaccia to rodzaj pieczywa – wywodzi się z włoch i każdy region włoch ma jej lekko zmodyfikowaną wersję. Myślę, że moja jest tą najbardziej podstawową, którą urozmaiciłam z wierzchu mięsem mielonym w sosie pomidorowym i obsypałam tartym serem żółtym. Gdy młodszy syn zapytał się co będzie na obiad, odpowiedziałam, że pizza ze spahgetti w jednym.

Z poniżej podanych składników przygotowałam cztery większe placki.

Składniki na: Focaccia z mięsem i serem

  • około 300g mięsa mielonego
  • około 300g tartego sera żółtego (użyłam mozarella i chedar)
  • cztery szklanki mąki pszennej
  • 28g drożdży suchych lub 80g drożdży świeżych
  • około 12 łyżek oliwy (użyłam extra virgin)
  • półtorej szklanki wody
  • dwa średniej wielkości ząbki czosnku
  • około 100ml przecieru pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz i zioła prowansalskie

Przygotowanie: Focaccia z mięsem i serem

Przygotowania należy rozpocząć od przygotowania ciasta na nasze p odkłady: drożdże, oliwę, łyżeczkę soli, letnią wodę i mąkę wymieszałam dokładnie w misce i odstawiłam do wyrośnięcia na około 1,5 do 2 godzin. Ciasto musi być elastyczne i gładkie.

Gdy ciasto było wyrośnięta, podsmażyłam mięso mielone na odrobinie oleju rzepakowego, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek i zalałam przecierem pomidorowym i pozostawiłam na patelni na około 10 minut by nadmiar wody odparował. Następnie doprawiłam solą, pieprzem i ziołami, dokładnie zamieszałam i odstawiłam na bok.

Ciasto wyjęłam z miski i podzieliłam na cztery w miarę równe części. Następnie uformowałam rękoma okrągłe placki.

Piekarnik nastawiłam na grzanie na 220℃.

Na wierzch każdego placka nałożyłam mięso z sosem pomidorowym i rozprowadziłam równomiernie po całości. Obsypałam tartym serem żółtym – zalecam jednak zrobić to na kilka minut przed wyjęciem z piekarnika, gdyż mój ser się przypalił.

Gdy piekarnik był nagrzany – zapiekałam moją focaccia z mięsem i serem przez 20 minut, aż wierzch ciasta się ze-złocił.

Smacznego!

Polecam inne przepisy na ciekawe dania / przekąski:

Słodkie maślane bułeczki
Słodkie maślane bułeczki
Smażona cukinia
Smażona cukinia
Szparagi zapiekane z prosciutto
Szparagi zapiekane z prosciutto

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *