Focaccia z miesem i serem to moja wersja pizzy. Focaccia to rodzaj pieczywa – wywodzi się z włoch i każdy region włoch ma jej lekko zmodyfikowaną wersję. Myślę, że moja jest tą najbardziej podstawową, którą urozmaiciłam z wierzchu mięsem mielonym w sosie pomidorowym i obsypałam tartym serem żółtym. Gdy młodszy syn zapytał się co będzie na obiad, odpowiedziałam, że pizza ze spahgetti w jednym.
Z poniżej podanych składników przygotowałam cztery większe placki.
Składniki na: Focaccia z mięsem i serem
- około 300g mięsa mielonego
- około 300g tartego sera żółtego (użyłam mozarella i chedar)
- cztery szklanki mąki pszennej
- 28g drożdży suchych lub 80g drożdży świeżych
- około 12 łyżek oliwy (użyłam extra virgin)
- półtorej szklanki wody
- dwa średniej wielkości ząbki czosnku
- około 100ml przecieru pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz i zioła prowansalskie
Przygotowanie: Focaccia z mięsem i serem
Przygotowania należy rozpocząć od przygotowania ciasta na nasze p odkłady: drożdże, oliwę, łyżeczkę soli, letnią wodę i mąkę wymieszałam dokładnie w misce i odstawiłam do wyrośnięcia na około 1,5 do 2 godzin. Ciasto musi być elastyczne i gładkie.
Gdy ciasto było wyrośnięta, podsmażyłam mięso mielone na odrobinie oleju rzepakowego, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek i zalałam przecierem pomidorowym i pozostawiłam na patelni na około 10 minut by nadmiar wody odparował. Następnie doprawiłam solą, pieprzem i ziołami, dokładnie zamieszałam i odstawiłam na bok.
Ciasto wyjęłam z miski i podzieliłam na cztery w miarę równe części. Następnie uformowałam rękoma okrągłe placki.
Piekarnik nastawiłam na grzanie na 220℃.
Na wierzch każdego placka nałożyłam mięso z sosem pomidorowym i rozprowadziłam równomiernie po całości. Obsypałam tartym serem żółtym – zalecam jednak zrobić to na kilka minut przed wyjęciem z piekarnika, gdyż mój ser się przypalił.
Gdy piekarnik był nagrzany – zapiekałam moją focaccia z mięsem i serem przez 20 minut, aż wierzch ciasta się ze-złocił.
Smacznego!
Polecam inne przepisy na ciekawe dania / przekąski:


