Makaron z kurczakiem, pieczarkami i zielonym groszkiem

Makaron z kurczakiem, pieczarkami i zielonym groszkiem to szybki wczorajszy obiad. Do tradycyjnego zestawu makaronu, kurczaka i pieczarek dodałam zielony groszek, by ożywić kolorystykę dania. Udało się, wszystkim smakowało połączenie makaronu i zielonego groszku – a to wszystko przygotowałam w jednym garnku. Szybkie, jednogarnkowe danie obiadowe z mięsem, warzywami i energią! Polecam.

Z poniżej podanych składników przygotowałam cztery syte porcje obiadowe.

Składniki na: Makaron z kurczakiem, pieczarkami i zielonym groszkiem

  • dwie podwójne piersi kurczaka (około 500g)
  • około 250g pieczarek
  • dwie większe cebule
  • około 250g mrożonego zielonego groszku – może być świeży
  • 3-4 ząbki czosnku
  • około 250g makaronu – użyłam rurek
  • około 250ml śmietanki 18% bez zagęstników i różnych dodatków
  • szklankę tartego parmezanu
  • przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony

Przygotowanie: Makaron z kurczakiem, pieczarkami i zielonym groszkiem

Przygotowania należy rozpocząć od naszykowania większego garnka z powłoką teflonową na dno którego wlejcie około dwie łyżki oliwy i włączcie gaz – najmniejszy, by oliwa się powoli nagrzewała.

Następnie piersi kurczaka pokroiłam w średniej wielkości kostkę i sukcesywnie wrzucałam do garnka z rozgrzaną oliwą.

Gdy kurczak się podsmażał, pieczarki wpierw umyłam a następnie niedbale pokroiłam w nierówną kostkę, a cebulę pokroiłam w piórka.

Gdy kurczak był delikatnie podsmażony (może być lekko ze-złocony), wrzuciłam pokrojone warzywa, dorzuciłam mrożony zielony groszek i makaron. Całość zalałam wodą do wysokości warzy i makaronu i gotowałam na średnim ogniu około 15 minut aż makaron był miękki – kilka razy zamieszałam w garnku.

Następnie dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietankę – możecie wymieszać słodką śmietankę z kwaśną, starty ser parmezan i dokładnie wymieszałam – należy chwilę poczekać aż ser dokładnie się rozpuści.

Na sam koniec doprawiłam przyprawami do smaku – dla ostrzejszego smaku, możecie dodać pieprz cayenne lub chilli.

Można podawać na talerze! Mnie zabrakło natki pietruszki, ale warto przyozdobić obiad właśnie natką lub też świeżym koperkiem.

Smacznego!

Polecam inne przepisy na dania obiadowe:

Zapiekany makaron z kurczakiem
Zapiekany makaron z kurczakiem
Carbonara z pasternakiem
Carbonara z pasternakiem
Kurczak w sosie szpinakowo - śmietanowym
Kurczak w sosie szpinakowo – śmietanowym

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz