Jajko zapiekane w chlebie z serem

Jajko zapiekane w chlebie z serem to propozycja na jajeczne śniadanie. Moje dzieciaki były zachwycone – chlebek lekko chrupiący, ciepły i z ciągnącym lekko zapiekanym serem. Przygotowanie takowego śniadania zajmie Wam około 15 minut – bardzo proste i do tego bardzo smaczne!

Z poniżej podanych ilości przygotowałam śniadanie dla dwójki dzieci.

Składniki na: Jajko zapiekane w chlebie z serem

  • trzy  grube kromki chleba (około 2cm) – wykorzystałam własnej roboty domowy chleb żytni
  • trzy jajka
  • tarty żółty ser – jedna łyżka na jedną kromkę
  • kilka łodyżek świeżego szczypiorku (może też być świeża natka)
  • olej
  • opcjonalnie przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony

Przygotowanie: Jajko zapiekane w chlebie z serem

W pierwszej kolejności należy przygotować kromki chleba – pokroić  kromki na grubość około 2cm – pamiętajcie, że im dłuższe będą kromki, tym dłużej trzeba będzie zapiekać i smażyć.

W każdej kromce chleba wyrwijcie dziurę na wielkość żółtka i skropcie lub spryskajcie olejem z każdej strony kromki. Rozgrzejcie patelnię i na średnim ogniu podsmażcie z każdej strony kromki chleba na złoty kolor.

Piekarnik nagrzejcie do 180˚– 200˚C.

Następnie na każdą kromkę wbijcie jajko, przy czym wpierw żółtko musi wpaść w wyrwaną dziurę w kromce chleba a białko powinno rozpłynąć się po kromce. Chleb z jajkiem podsmażcie aż białko się dobrze zetnie – żółtko może a raczej powinno być płynne – podsmażanie powinno zająć około 2 minuty.

Poszatkujcie drobno szczypiorek.

Blachę do pieczenia wyłóżcie papierem do pieczenia i na nim ułóżcie podsmażone kromki chleba – teraz możecie doprawić solą i pieprzem czarnym świeżo mielonym do smaku, lecz jeżeli będziecie dodawać szczypiorek, to nie musicie doprawiać solą i pieprzem. Następnie kromki obsypcie tartym żółtym serem i posypcie szczypiorkiem.

Blachę z kromkami chleba wstawcie do piekarnika na około 5 minut – aż ser żółty się lekko ze złoci – białko się zetnie, natomiast żółtko będzie odrobinę płynne.

Na patelni rozpuście dwie łyżki oleju i wrzućcie pokruszone środki kromek i podsmażcie na chrupko.

Gdy wyjmiecie kromki z piekarnika obsypcie przygotowanymi grzankami.

Smacznego!

Polecam inne przepisy na jajeczne śniadania:

Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana
Przepyszne kotleciki z jajek
Przepyszne kotleciki z jajek
Suflet po szwajcarsku
Suflet po szwajcarsku

 

 

 

 

 


Jeżeli podobają Ci się nasze przepisy, możesz nas wesprzeć, przekazując darowiznę. Dziękujemy!




1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *