Kotleciki z ryżu i żółtego sera to propozycja na śniadanie dla dzieci – przygotowanie zajęło mi około godziny – mało pracochłonne lecz musimy poczekać aż ryż przestygnie zanim będziemy mogli kontynuować przygotowania, ale warto się poświęcić, mając świadomość, że dzieciaki lubią próbować coś nowego – staram się minimum raz w tygodniu przygotować coś innego aniżeli tradycyjne płatki owsiane na mleku lub kasza manna.
Składniki na: Kotleciki z ryżu i żółtego sera
- około 250g ryżu – jedna szklanka
- około 150g sera żółtego
- trzy jajka
- 20g masła – jedna łyżka
- dwie łyżki śmietany
- przyprawy: sól
Przygotowanie: Kotleciki z ryżu i żółtego sera
W pierwszej kolejności należy ugotować ryż (na szklankę ryżu przypadają dwie szklanki wody i gotujemy na małym ogniu – może być pod przykryciem). Ugotowany i odparowany ryż – nie odcedzamy, nie przelewamy wodą – odstawiamy na bok do przestygnięcia.
Rozdzielamy żółtka od białek.
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Żółtka wraz z masłem, utartym serem i śmietaną dodajemy do przestudzonego ryżu i dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy je do masy ryżowej i z odrobiną soli dokładnie lecz delikatnie mieszamy.
Z jednolitej masy (może się Wam przyklejać do rąk) należy uformować kotleciki – formowałam kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Na patelni rozgrzałam olej rzepakowy i układałam kulki – które delikatnie spłaszczałam i smażyłam je na złoty kolor z obu stron. Kotleciki należy pilnować, gdyż szybko się smażą i łatwo je można przypalić.
Kotleciki z ryżu i żółtego sera smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Dzieciom podałam je z ketchupem – były smaczne, lecz propozycja z przepisu by podać je z surówką z warzyw będzie bardzo dobrym pomysłem.
Smacznego!
Polecam inne przepisy na niecodzienne przepisy na śniadania dla dzieci:



Jeżeli podobają Ci się nasze przepisy, możesz nas wesprzeć, przekazując darowiznę. Dziękujemy!