Kotleciki z ryżu i żółtego sera

Kotleciki z ryżu i żółtego sera to propozycja na śniadanie dla dzieci – przygotowanie zajęło mi około godziny – mało pracochłonne lecz musimy poczekać aż ryż przestygnie zanim będziemy mogli kontynuować przygotowania, ale warto się poświęcić, mając świadomość, że dzieciaki lubią próbować coś nowego – staram się minimum raz w tygodniu przygotować coś innego aniżeli tradycyjne płatki owsiane na mleku lub kasza manna.

Składniki na: Kotleciki z ryżu i żółtego sera

  • około 250g ryżu – jedna szklanka
  • około 150g sera żółtego
  • trzy jajka
  • 20g masła – jedna łyżka
  • dwie łyżki śmietany
  • przyprawy: sól

Przygotowanie: Kotleciki z ryżu i żółtego sera

W pierwszej kolejności należy ugotować ryż (na szklankę ryżu przypadają dwie szklanki wody i gotujemy na małym ogniu – może być pod przykryciem). Ugotowany i odparowany ryż – nie odcedzamy, nie przelewamy wodą – odstawiamy na bok do przestygnięcia.

Rozdzielamy żółtka od białek.

Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Żółtka wraz z masłem, utartym serem i śmietaną dodajemy do przestudzonego ryżu i dokładnie mieszamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy je do masy ryżowej i z odrobiną soli dokładnie lecz delikatnie mieszamy.

Z jednolitej masy (może się Wam przyklejać do rąk) należy uformować kotleciki – formowałam kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

Na patelni rozgrzałam olej rzepakowy i układałam kulki – które delikatnie spłaszczałam i smażyłam je na złoty kolor z obu stron. Kotleciki należy pilnować, gdyż szybko się smażą i łatwo je można przypalić.

Kotleciki z ryżu i żółtego sera smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Dzieciom podałam je z ketchupem – były smaczne, lecz propozycja z przepisu by podać je z surówką z warzyw będzie bardzo dobrym pomysłem.

Smacznego!

Polecam inne przepisy na niecodzienne przepisy na śniadania dla dzieci:

Pulpety z żółtego sera
Pulpety z żółtego sera
Śniadaniowe bułeczki
Śniadaniowe bułeczki
Omlet z płatkami owsianymi i czekoladą
Omlet z płatkami owsianymi i czekoladą

 

 

 

 

 


Jeżeli podobają Ci się nasze przepisy, możesz nas wesprzeć, przekazując darowiznę. Dziękujemy!




1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *