Przepyszne domowe kremówki

Zgodnie z nową tradycją, w święta przygotowałam nowe ciasto, które nigdy wcześniej nie gościło na naszym stole – Przepyszne domowe kremówki.

Kremówki, domowe kremówki, – gdy byłam dzieckiem uwielbiałam ten krem – chyba jak każdy z Nas – wiele razy myślałam o przygotowaniu samej tych ciastek, lecz krem wzbudzał we mnie lęk – a jeżeli się nie uda, to jak krem do karpatki – są duże szanse, że nie wyjdzie i moje myśli zawsze przepełnione były pesymizmem. Tym razem wyjęłam przepis i bez żadnego uprzedzenia wzięłam się za przygotowania – oczywiście wszystkie składniki stały na blacie i nabierały temperatury pokojowej.

Każdy, kto się ich boi – głowa do góry i do dzieła, kremówki bardzo łatwo się przygotowuje.

Składniki na: Przepyszne domowe kremówki

Krem:

  • 500ml mleka tłustego, tj. 3,2% tłuszczu
  • pięć żółtek
  • 140g cukru
  • 32g cukru waniliowego
  • 60g mąki pszennej
  • jedno opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 200g masła
  • 400ml tłustej śmietanki tj. 30% lub 36% – bez dodatku zagęszczaczy – jej nie należy wystawiać by nabrała temperatury pokojowej, musi sięchłodzić by można było ubić ją na bitą śmietanę

Ciasto:

  • jedno (opcjonalnie dwa) opakowanie ciasta francuskiego
  • jedna mała puszka masy kajmakowej o smaku krówki lub toffi

Przygotowanie: Przepyszne domowe kremówki

Przygotowania zaczniemy od kremu: w większej misce należy utrzeć żóltka z cukrem i cukrem waniliowym.

Następnie przy użyciu ręcznego kubka-sitka przesiałam mąkę i budyń oraz wlałam 100ml mleka i wszystko dokładnie wymieszałam przy użyciu miksera.

Pozostałe mleko, tj. 400ml zagotowałam.

Gorące mleko stopniowo dodałam do przygotowanej masy ciągle mieszając mikserem, tak by wszystkie składniki dobrze się wymieszały i by uzyskać jednolitą konsystencję. Następnie do nowego garnka – w sensie nie po podgrzewanym wcześniej mleku – przelałam cała masę i grzałam na małym ogniu do czasu uzyskania konsystencji budyniu, przy czym często mieszałam. Gdy masa zmieniła się w budyń, zdjęłam z ognia, przelałam całość do metalowej miski, wierzch przykryłam folią spożywczą i odstawiłam do przestygnięcia.

Gdy krem stygł, zajęłam się przygotowaniem ciast, tzn. podkładu i przekładki.

Piekarnik nastawiłam na grzanie na 220℃. Ciasto francuskie wyjęłam z opakowania, przecięłam na pół i ułożyłam na papierze do pieczenia i na blachach do pieczenia i przy użyciu widelca po nakłuwałam ciasto dość gęsto.

Następnie ciasto zapiekałam przez 15 minut, aż równomiernie się zarumieniło. Wyjęłam je z piekarnika i odstawiłam na bok.

Wracamy do przestudzonego kremu – może to zająć nawet jedną godzinę, studziłam je w warunkach domowych, bez wystawiania na dwór. Masło przełożyłam do miski i napowietrzyłam je starając się szybko mieszać. Następnie już przy użyciu miksera mieszałam masło i dodawałam przestudzoną masę kremową. Miksowałam do czasu uzyskania jednolitej konsystencji – będzie ona i powinna być ona bardziej gęsta aniżeli rzadka – odstawiamy krem na bok.

W oddzielnej wysokiej misce ubijały śmietankę na bitą śmietanę i połowę ubitej śmietany dodałam do kremu i ponownie dokładnie wymieszałam.

Teraz zajęłam się ciastami: na dno brytfanki położyłam jeden kawałek upieczonego ciasta francuskiego, następnie nałożyłam cały krem równomiernie go rozprowadzając a na nim rozprowadziłam bitą śmietanę i przykryłam drugim kawałkiem upieczonego ciasta francuskiego. Wierzch ciasta pokryłam kajmakiem – zużyłam pół puszki. Jeżeli użyjecie dwa opakowania ciasta francuskiego, wtedy wasza warstwa kremu będzie niska. Moja brytfanka miała wymiary 27cm długości x 17cm szerokości i przepyszne domowe kremówki były po brzeg brytfanki z grubą warstwą super kremu.

Tak przygotowane ciasto schowałam do lodówki na trzy godziny – po tym czasie delektujcie się pyszną domową kremówką.

Smacznego!

Polecam inne przepisy na pyszne i sprawdzone ciasta:

Ptysie z kremem śmietankowym
Ptysie z kremem śmietankowym
Kremowy sernik
Kremowy sernik
Old English Apple Pie
Old English Apple Pie

 

 

 

 

 


Jeżeli podobają Ci się nasze przepisy, możesz nas wesprzeć, przekazując darowiznę. Dziękujemy!




1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz