Racuchy z sera żółtego

Racuchy z sera żółtego to oczywiście kolejna propozycja na eksperymentalne śniadanie dla moich najmłodszych chłopaków. Dzieciaki były zachwycone lecz niestety nie przejadły ilości, jaką przygotowałam – zostało coś dla mnie 🙂

Niestety przygotowanie ich jest rozciągnięte w czasie, tak więc można przygotować je np. dzień wcześniej a rano odgrzać na patelni lub też wstać 30 minut wcześniej aniżeli tradycyjnie i przygotować je na świeżo – ja wybrałam opcję drugą, nie przepadam za odgrzewanym jedzeniem i staram się przygotowywać wszystko pod jedno „danie”.

Składniki na: Racuchy z sera żółtego

  • dwie szklanki mleka
  • szklanka mąki
  • dwie czubate łyżki masła
  • trzy jajka
  • około 150g sera żółtego – najlepiej ostrego w smaku
  • przyprawy: sól

Przygotowanie: Racuchy z sera żółtego

Naszykujcie większy garnek (najlepszy będzie o pojemności 5L) i zagotujcie w nim mleko. W trakcie gotowania dołóżcie masło.

Ser żółty zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach.

Gdy mleko będzie się gotować powoli przesypcie mąkę i ciągle mieszajcie aż bardzo gęste ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka. Mieszajcie zwykłą łyżką. Gdy ciasto będzie jednolitej bardzo gęstej konsystencji zdejmijcie z ognia i ostudźcie ciągle dalej mieszając – nie będzie należało to do łatwych zadań, ale pamiętajcie, że robicie to dla Waszych pociech 🙂

Gdy ciasto przestygnie, dodajcie jajka i większą część startego sera żółtego i doprawcie solą i dokładnie wszystko wymieszajcie – zrobiłam już to ręką a następnie odstawcie w chłodne miejsca na około 30 minut.

Teraz jest idealny moment by pójść i „ogarnąć” siebie samego – macie 30 minut: ćwiczenia, kąpiel, manicure 🙂

Piekarnik nastawcie na grzanie na 180℃.

Naszykujcie dużą blachę i wyłóżcie papierem do pieczenia (wedle książki było wysmarować tłuszczem, lecz miałam problem z odklejeniem ich od blachy) i przy użyciu łyżki nakładajcie ciasto.

Blachę wstawcie do piekarnika i zapiekajcie około 25 minut do czasu ze złocenia się racuchów – ten czas możecie wykorzystać na obudzenie pociech i pomoc im w przygotowaniu się np. do szkoły.

Podawajcie racuchy na ciepło – obsypcie resztą tartego sera żółtego i możecie oblać je dzieciakom ketchupem.

Smacznego!

PS. na zimno też są smaczne 🙂

Polecam inne przepisy na śniadania dla najmłodszych:

 

 

 


Jeżeli podobają Ci się nasze przepisy, możesz nas wesprzeć, przekazując darowiznę. Dziękujemy!




1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz